PRESENTERAS AV

Alla körde bara förbi bilen som kört i diket – förutom Göran

avMiriam Bratt

Lastbilschauffören Göran Lundgren var på väg tillbaka till sin arbetsplats när han plötsligt såg en bil i diket. Trots att alla andra bilar åkte förbi i full hastighet så bestämde sig Göran för att stanna.

– Det satt en tjej där inne i bilen som var väldigt chockad och skärrad, säger han.

1 av 2 | Foto: Privat
När Göran Lundgren såg en bil i diket förstod han att något var fel.

I onsdags var lastbilschauffören Göran Lundgren, 65, från Motala på väg tillbaka till sin arbetsplats efter en dag på vägarna när han plötsligt såg något som fick honom att reagera.

– När jag kom där i mörkret så såg jag att det låg en bil upp och ner, säger Göran.

Men som lastbilschaufför är han ute på vägarna ofta, och det är inte alltför ovanligt att se bilar ligga i dikena. Det är inte något som nödvändigtvis får honom att stanna sitt stora fordon.

– Men så plötsligt såg jag att ett av lysena lyste lite svagt.

Och då fick Göran en känsla av att den här bilen nog nyligen hade hamnat där. Så han stannade lastbilen och backade tillbaka, eftersom det var tomt på vägen. Strax kom andra bilar som swischade förbi i full fart.

– Det var ju lite läskigt. När jag klev ut så kom det ju bilar i 90-100 kilometer i timmen. Jag sprang ju ut och vinkade att de skulle ta de lugnt, men de brydde sig inte om det.

Och just de andra bilarnas hastighet under olyckstillfället är något Göran reagerade starkt på.

– Jag har hört ett flertal gånger hur poliser och brandmän blir påkörda när de håller på och jobbar med olyckor vid sidan av vägen.

”Det rörde sig där inne”

Plötsligt dök en annan lastbil upp och den föraren stannade bakom Görans fordon. Sedan tog de båda förarna sällskap ner till bilen.

– Jag tittade in genom sidorutan och ropade att det är någon i bilen. Det rörde sig där inne.

Det visade sig att en ung kvinna satt på taket i bilen som låg upp och ner. Till synes var hon oskadd, men för säkerhets skull bad de henne att sitta kvar så tills ambulansen kom till platsen så att de kunde kontrollera att allt stod rätt till.

– Vi satt med henne där och försökte lugna henne och klappa om henne lite, berättar Göran.

”Han var ganska skärrad”

Efter ett tag kom ambulans, brandmän och poliser. Då fick Göran åka vidare till jobbet där han mötte kollegan Jerry Emanuelsson.

– Jag fick reda på det här när vår chaufför Göran kom tillbaka till åkeriet. Han var ganska skärrad då, säger Jerry.

På kvällen satt de och pratade om händelsen och Jerry var imponerad av kollegans sätt att hantera situationen. Han reagerade också starkt på att de andra bilisterna bara åkte förbi.

Hur har det känts efter händelsen?

– På onsdagskvällen hade man ju mycket tankar och svårt att sova men sen har det ju gått över i och med att det gick bra för henne och sådär, säger Göran.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM

Trafik

Bilar