PRESENTERAS AV

Mammas sjukdom är så ovanlig att den inte ens har ett namn

SVENSKA HJÄLTAR

Min mamma, Lena Johansson, hade inte den lättaste uppväxten. Hon fick agera mamma till sina två småsyskon. Istället ville hon ge oss barn den bästa av uppväxter. Mamma har alltid velat ha många barn. Jag har själv fyra syskon, och alla vi syskon fick ta hem hur många vänner vi ville. Det var som en fritidsgård hemma i vårt stora hus. Dessutom var mamma dagmamma, (vilket innebar ännu fler barn). Fram tills hon blev sjukskriven... 
 Redan när hon var gravid med min lillebror så hade smärtan i hennes kropp börjat (till och med innan dess? Jag vet ej..) men hon blundade för smärtan och kämpade på. Det fanns inte en chans att ge upp.

Mamma har alltid velat göra allt själv, hon har aldrig varit den svaga eller den som gett upp. Jag var inte gammal när hon hamnade i denna situation, men jag minns henne som sängliggande. Hon kunde inte på egen hand gå till toaletten i rummet bredvid. Hon låg i sängen med smärtor i hela kroppen.

Tiden gick och mamma återhämtade sig. Det började med kurser på deltid och har med  åren utvecklats något enormt, nu jobbar hon på halvtid. Men om man räknar med allt jobb hemma så har hon mer än heltidsjobb. Dock har hon lärt sig att lyssna på sin kropp, helt enkelt för att den ska fungera. Vi har alltid älskat mamma. Hon har varit den bästa av mammor.
 Med fem barn och ett stort hus så är det inte heller lätt att få ekonomin att gå runt. Vi hade ärvda kläder, men jag såg det aldrig som ett problem.

När jag blev äldre ville jag gå på ett hästgymnasium. Det innebar att flytta 10 mil och bo på internat. Mamma ville alltid oss det bästa, och att vi skulle få uppleva våra drömmar. Jag fick flytta. Jag bodde på internat, vilket innebar mer utgifter för mina föräldrar. I efterhand har jag fått reda på att de ibland fick äta havregrynsgröt.
Det jag vill få sagt är att mamma är en sån otrolig hjälte. Hon har alltid sett det ljusa i ALLA situationer. Hon har alltid varit STARK, i situationer där många andra hade gett upp. Hon har alltid kämpat för sina barn och för sig själv.

Hon har fortfarande denna sjukdom, som är så ovanlig och inte ens finns någon titel på. Likande fibromyalgi – fast ej just den.

Jag vill att mamma ska komma ut och visa sin kämpaglädje. Jag vill att hon ska visa andra som känner att de är i hopplösa situationer, att det finns HOPP. 
Mamma är en sann hjälte! En fantastisk förebild för ALLA. Jag älskar min mamma och jag vill att hon ska lyftas fram i samhället, för den otroliga kämpaglöden finns inte i många människor. Att alltid välja  att se jobbiga situationer på den ljusa sidan är helt otroligt efter allt som hon upplevt. 
 Jag vore otroligt tacksam över Er hjälp att hylla min mor. Hon skulle inte kunna hyllas på ett bättre sätt.

Maja Johansson