PRESENTERAS AV

Efter övergreppen startade hon en förening för anhöriga

SVENSKA HJÄLTAR

Ulrika Svensson har två döttrar som blivit utsatta för övergrepp.

När detta upptäcktes och anmäldes hamnade Ulrika i en mängd möten utan att egentligen veta vart hon skulle vända sig och vem som kunde hjälpa henne.

Ulrika skrev i sin kalender upp alla möten med skolor, läkare, poliser, advokater, psykologer m.m.

Efter det första året hade hon haft flera hundra möten. När hon hade tagit sig igenom den allra värsta tiden startade hon en anhörigförening i Västerås.

Med ATSU ville hon stötta föräldrar och andra anhöriga till barn som blivit utsatta. Hon förstod att hon kunde vara det stöd hon själv hade saknat. En person som visste vilka rättigheter man har och vart man ska och kan vända sig för att få hjälp. Föreningen har vuxit och sysselsätter idag flera personer.

Ulrika håller i dag föredrag om sexuella övergrepp och dess konsekvenser för bland annat. skolpersonal och anställda inom sociala förvaltningar, hon är stöd för anhöriga vid besök hos olika myndigheter, hon har stödsamtal för anhöriga och utsatta, hon är med och tar fram studiematerial och vägledning för andra orter som vill starta liknande föreningar.

Föreningen ATSU har nu blivit en riksorganisation.

I och med att Ulrika har ett sådant fantastiskt engagemang, har hon naturligtvis också fått många samtal och kontakter från personer som själva blivit utsatta och som behöver hjälp.

Lena Andersson