Rufat räddade kvinna från pistolhot

Av: Marielle Theander Olsson

Publicerad:

”Jag har tränat kampsport hela livet så jag använde den tekniken för att slå mot pistolen”

Rufat Mirzayev arbetar till vardags inom kriminalvården. Han tror att hans erfarenheter från jobbet hjälpte honom vid ingripandet.
Foto: Privat.
Rufat Mirzayev arbetar till vardags inom kriminalvården. Han tror att hans erfarenheter från jobbet hjälpte honom vid ingripandet.

En man hotade en kvinna med pistol i Hässelby gårds centrum utanför Stockholm. Då gjorde Rufat Mirzayev ett modigt ingripande som ledde till att mannen kunde gripas av polisen.

Onsdagen den 24 februari skulle Rufat Mirzayev, från Hässelby utanför Stockholm, åka till vårdcentralen. När han kom tillbaka till bilen vid Hässelby gårds centrum såg han hur en man hotade en kvinna med en pistol vid busshållplatsen och skrek ”jag ska skjuta dig”, skriver Hässelby Tidning. Rufat Mirzayev ringde 112 samtidigt som han gick fram för att stoppa mannen. Han tvekade aldrig att ingripa.

– Det enda jag tänkte var att ringa polisen och följa instruktioner, de sa att jag själv måste göra bedömningen, men jag fick power i den här stunden. Det är ett helt oacceptabelt beteende så jag ville bara stoppa honom, säger Rufat Mirzayev till Aftonbladet.

”Han riktade pistolen mot mig”

Mannen gömde pistolen och började gå sin väg, men Rufat Mirzayev följde efter mannen så att han inte skulle komma undan, hela tiden med larmcentralen i telefonen.

– Han frågade ”Vad vill du?” Sen tog han ut pistolen och riktade den mot mig. Men jag har tränat kampsport hela livet, så jag använde den tekniken för att slå mot pistolen, säger Rufat Mirzayev.

Pistolen föll till marken och mannen började springa från platsen. Rufat Mirzayev sprang efter och hindrade honom från att fly in i tunnelbanan. Strax därefter kom polisen som efter Rufats förklaring kunde springa ifatt den misstänkte mannen och gripa honom. Det visade sig att pistolen inte var en riktig pistol utan en soft air gun, men när polisen visiterade mannen hittade de en batong.

Kvinnan som blev hotad var rädd och grät efter händelsen. Rufat Mirzayev fick inte prata så mycket med henne på grund av polisens arbete men säger att hon tackade honom för att han ingrep.

”Jag var inte rädd”

Till vardags arbetar Rufat Mirzayev inom kriminalvården och han tror att det var därför som han kunde reagera så pass lugnt i situationen och aldrig blev rädd.

– Jag var inte rädd eller stressad, men polisen frågade efteråt om jag behövde debriefing. Jag kände att jag hade gjort rätt, det är det viktiga, säger han.

Rufat Mirzayev har bott i Sverige i fyra och ett halvt år och lärde sig svenska genom att vara polisvolontär. Han vill kämpa för att det ska vara tryggare på gatan.

– Jag ville inte skada honom på något sätt, jag ville bara stoppa honom så att folk blir trygga. Jag bara tänkte att han inte ska få gå runt med pistol i samhället, säger han.

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.