Ungdomskören sjöng för isolerade äldre – utanför äldreboendet

ÅHUS. Att äldreboenden är stängda för besökare hindrade inte ungdomskören i Åhus från att komma och sjunga.

– De sjöng utanför och eftersom fönstren var öppna kunde de äldre både se och höra. Det var mycket uppskattat, säger diakon Mia Snecker.

Diakonen Mia Snecker arbetar i Svenska kyrkan i Åhus.
Diakonen Mia Snecker arbetar i Svenska kyrkan i Åhus.

Risken för spridning av coronaviruset har gjort att Svenska kyrkan i Åhus behövt stänga ner alla sina aktiviteter för de äldre. De anställda har också behövt avboka de regelbundna besöken på äldreboendena.

– Nu med isoleringen ökar oron och rädslan. De gamla kan inte längre få besök av sina barn och barnbarn och många behöver ökat stöd. Jag försöker ringa och prata men de jag haft kontakt med tidigare. Men de behöver ju få lite glädje också, säger Mia Snecker.

När hon var ute på hundpromenad kom hon på en idé.

– Vi har ju många fantastiska körer i församlingen och jag tänkte att vi kunde gå runt på gatorna och sjunga för de äldre som sitter instängda i sina lägenheter. Då kunde de öppna fönstren och se oss utanför - att vi sjöng för dem.

Många ungdomar ville vara med

Tillsammans med musikern i församlingen och en församlingspedagog slipade de på upplägget för att göra det genomförbart.

– Jag hörde av mig till mina kontakter på äldreboenden för att kolla om vi kunde ha konsert där utanför. Och körledaren hörde i sin tur av sig till ungdomarna i kören för att kolla hur många som ville vara med, säger diakonen.

Och responsen var enorm. På bara två dagar lyckades församlingen få till ett upplägg för utomhuskonsert.

– Alla ungdomar var väldigt glada över att få vara med och göra något fint för de äldre. Och jag vet att flera hade velat vara där men de hade förkylningssymtom så de fick såklart stanna hemma.

Ungdomskören i Åhus spred glädje bland äldre genom att sjunga.
Ungdomskören i Åhus spred glädje bland äldre genom att sjunga.

Tårta och konsert

På söndagen levererades tårtor till ålderdomshemmen som församlingen köpt in, och vid två-tiden startade den första konserten.

– Ungdomskören sjöng för en avdelning på ålderdomshemmen i taget, så de gick runt byggnaden. Och vid varje avdelning väntade de äldre framför fönstren och blev så glada för sången. Det var fantastiskt att se, säger Mia Snecker.

Eftersom konserterna blev en sådan succé för både de äldre och för ungdomarna och anhöriga planerar församlingen att ha flera, kanske redan nu i veckan.

– Vi är igång med förberedelserna och har ytterligare två ålderdomshem i vår församling som vi skulle vilja besöka i så fall.

Konserterna blev en succé.
Konserterna blev en succé.

Församlingen planerar fler aktiviteter

Mia Snecker och henens kollegor i Åhus församling planerar även andra aktiviteter för att bryta isoleringen hos de äldre som inte kan gå ut på grund av coronaviruset.

– Det här är en ovanlig situation och då gäller det verkligen att tänka utanför boxen. Det här initiativet med körsången gav mycket mer glädje än jag hade kunnat föreställa mig. Nu gäller det att försöka nå de äldre som sitter isolerade ensamma i sina hem.

Fram tills församlingen kommit på en lösning för att kunna nå även dem fortsätter Mia Snecker att erbjuda samtal på telefon.

– Det är så fantastiskt med engagemanget här i arbetslaget för de äldre och för personer som lider av oro och psykisk ohälsa. När vi var ute och sjöng för de äldre i söndags var det också många grannar som blev glada och nu vet vi att det går att göra skillnad för andra. Vi gör det här tillsammans, säger Mia Snecker.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.