Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Skenavrättades av sitt ex – nu hjälper Jessica andra utsatta

”Han tog livet ifrån mig, men inte längre. Han lyckades inte”

Av: Tove Björnlundh

Publicerad:
Uppdaterad:

LAHOLM. Hon har varit med om ett rent helvete. Blivit misshandlad och våldtagen av den person som skulle vara hennes närmaste.

Men Jessica reste sig, byggde upp ett liv igen och ägnar nu sin tid åt att hjälpa andra.

– Jag vill vara den människa jag önskar att jag hade haft nära när livet var som sämst, säger hon.

Det är en lummig idyll som Svenska hjältar kommer till. Gröna fält och gårdar, hästar i en hage. När Jessica Enoksson, 44, tar emot oss tar det bara ett par minuter innan grisen Saga kommer tultande. Och sen geten Lukas. Och hunden Max. Och hunden Chico. Och en katt. Och en till.

– De vill vara med vart jag än går, men jag gillar det, man mår så bra av djur, säger Jessica.

För fem år sedan startade hon och hennes man Hasse ”Allas lika värde – Änglagårdens give and get”. De hyr gården och tar hand om djur som ingen annan vill ha. En cirkushäst som är för gammal, en hund som skulle ha avlivats. Här har djuren ett syfte – de hjälper andra.

– Jag har en liten grupp ungdomar som kommer hit en gång i veckan. De har det svårt i skolan och behöver stöd. Så är det fint väder läser vi läxor i hästhagen.

Här får ensamma kela med djur

De kan räkna djuren eller bara njuta av det lugn som kommer då stora Chico, som tror han är en knähund, kommer och lägger huvudet i knät. Men det är inte bara ungdomar som kommer till gården.

– Vi vänder oss inte till någon kategori av människor, alla som behandlar djuren väl är välkomna hit.

– Det kan vara en barnfamilj som inte har råd med presenter eller resor när ett barn fyller år. Då kan de komma hit och få rida. Eller pensionärer som är ensamma och bara vill få komma ut, kela med djuren och få lite sällskap.

Blev våldtagen av exmannen

Ganska ofta fungerar Jessica som samtalsstöd, att de som har det svårt kan få komma förbi och prata av sig. För hon vet hur det är att må dålig. Men ”må dåligt˝ är en underdrift. Hon har varit på botten, som hon själv säger.

Det började som för många andra kvinnor med att hon träffade en man, en charmig och rolig man. Först. Efter att de gift sig gick det direkt utför. Hon berättar att han började misshandla henne, skrämma henne, hota henne. Våldta henne.

1 av 4 | Foto: ANDERS ANDERSSON
”Jag får energi av att hjälpa andra och vill göra mer. Jag har inga pengar, men jag har ett stort hjärta”, säger Jessica.

Livet gick ut på att inte förarga mannen.

– Det kunde vara vad som helst, man visste aldrig när det skulle ske, säger Jessica.

– Minnet sitter kvar i kroppen. Än i dag kan jag inte ställa ner en kaffekopp utan att lindra ljudet med lillfingrarna. För det kunde sätta igång honom. Det var värre än själva slaget, den psykiska terrorn av att aldrig veta när ilskan skulle bryta ut.

Räddades av en främling

En del såg vad som hände – men gjorde inget. Tills en dag då hon var ute och handlade och en äldre dam stack till henne en mobiltelefon med kontantkort i. Den gömde hon i behån.

Bägaren rann över flera gånger. Värst var då hon skenavrättades.

– Han sa åt mig att ta farväl av min dotter. Han hade en pistol.

1 av 4 | Foto: PRIVAT
På julen brukar Jessica bjuda hem främlingar som behöver sällskap, allt från pensionärer till ensamstående. De samlar också in julklappar som de ger till behövande barn. Självklar hjälper djuren till!

En dag i juni, för sex år sedan, körde mannen på Jessica med bilen. Då ringde hon först sin syster och sedan 112 med den gömda mobilen. Hon flydde.

Men skräcken var inte över. Efter att hon flytt började han anmäla henne till socialen.

– De genomskådade snabbt orosanmälningarna, men det är psykiskt påfrestande att bli kallad för en dålig mamma. Han och hans vänner har även varit här på gården och förstört foder, släppt ut hästarna och skickat olika hot.

Levde som hemlös i sin bil

Hon anmälde men förundersökningen lades ner. Mannen har dock dömts för brott mot vapenlagen efter det.

– Hans straff är att se mig nu. Se mig stark. Han tog livet ifrån mig, men inte längre. Han lyckades inte.

Vägen tillbaka har varit mörk. En tid levde hon som hemlös i sin bil. Det gick så långt att hon tänkte avsluta sitt liv. Men tanken på dottern fick henne att kämpa vidare.

Hon träffade sin nuvarande man Hasse. Hon började jobba. Och kunde plötsligt skämta igen. Skratta och le.

I dag drivs hon av att kunna hjälpa andra och föreläser om sina upplevelser parallellt med verksamheten på Änglagården.

– Ibland får jag ta ett steg åt sidan och verkligen tänka att det här är mitt nya jag. Jag är stark, jag vågar prata.

”Har inga pengar – men ett stort hjärta”

Snart är det dags för en aktivitetsdag med hoppborg, ansiktsmålning, ridning och ”skänkis”, en loppis där man inte tar betalt. Och nyligen ordnade de stugläger för familjer, där de lyckades få hjälp av sponsorer med bland annat mat.

– Att få se familjernas lycka, det ger så mycket glädje. Jag hade nästan ont i käkarna för att jag log så brett, skrattar Jessica och lägger till:

– Jag får energi av att hjälpa andra och vill göra mer. Jag har inga pengar, men jag har ett stort hjärta.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad: