PRESENTERAS AV

”Är underbart att få hjälpa tusentals barn”

1 av 4 | Foto: Skiss över ”Bamserummet”.
SVENSKA HJÄLTAR

Jone Sølvik och Jonsters Charity fortsätter skapa drömrum till barn som tvingas ligga på sjukhus.

I höst startar han nya projektet där rummen går i Bamsetema.

– Föräldrarna och barnen är i en så otroligt utsatt situation så vi kan förhoppningsvis göra det lite lättare för dem, säger Jone.

Efter att ha upplevt en svår barndom där Jone Sølvik, 37, blivit fysiskt och psykiskt misshandlad av sin egen pappa fångades han upp av de sociala myndigheterna och flyttade till fosterfamilj. Som vuxen ville han ge tillbaka till samhället efter all den hjälp han själv fått. Sedan 2009 driver han Jonsters Charity och har startat många olika projekt.

”Det har förändrat mig”

Ett han brinner särkilt för är att renovera sjukhusrum och skapa vad de kallar för ”Drömrum”. Tillsammans med inredningsarkitekten Niklas Madsen och flertalet kändisar har han förändrat sjukhusvistelsen för tusentals barn.

– Föräldrarna och barnen är i en så otroligt utsatt situation så vi kan förhoppningsvis göra det lite lättare för dem. Jag lider med dem som av olika anledningar behöver besöka lasarettet, säger Jone.

Men hans projekt har inte bara förändrat barnens sjukhusvistelser.

– Det har förändrat mig. Jag har en större förståelse för hur barn och föräldrar kan ha det när man besöker lasarettet med den ovisshet och rädsla som kommer med det. Jag har blivit ett mycket mer tacksam människa, säger han.

– Det som gör mig gladast i livet är att hjälpa andra, fortsätter han.

Startar i höst

Nu ska välgörenhetsorganisationen ta sig an nästa stora projekt. De ska inreda barnrum med Bamsetema.

– Vi tog upp idén med Bamse med ledningen och sjukhuspersonalen och de gick superigång på det i gruppen. Niklas tog kontakt med Egmont förlag som ger Bamse-tidningarna och de tyckte det var fantastiskt, säger Jone.

I höst planerar de att sätta igång med projektet.

– Det är jätteroligt. Det är jättemånga barn som ligger inne varje år och under väldigt långa perioder. Det är underbart att få hjälpa tusentals barn varje år, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM