Terrorattacken i Stockholm

Minnesfond startas till 11-åriga Ebbas minne

Av: 

Ebba Thornéus

SVENSKA HJÄLTAR

Ebba Stefansdotter Åkerlund, 11, blev ett av dödsoffren i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

Nu har hennes pappa startat en minnesfond i hennes minne.

”Jag dog i samma stund som min helt fantastiska dotter” skriver pappan.

Den 7 april i år tog 11-åriga Ebba Stefansdotter Åkerlund och några skolkamrater bussen från Djurgården in mot stan. Vid T-centralen gick Ebba av för att möta sin mamma medan kamraterna åkte vidare.

Strax före klockan 15 blev Ebba ett av dödsoffren i terrorattacken på Drottninggatan.

”Just den här fredagen var en riktigt bra dag för Ebba. Hela skolan genomförde Team Rynkeby Skolloppet till förmån för Cancerfonden ute på Djurgården. Eftersom Cancerfonden skulle få mer pengar ju längre eleverna sprang hade hon bestämt sig för att ge allt! Och på väg hem i bussen från skolan var hon riktigt stolt över sin insats”.

”Varje dag är en kamp för överlevnad”

Det berättar Ebbas pappa som startat en stiftelse till minne av sin dotter. Stiftelsen offentliggjordes samma dag som åklagaren för terrordådet på Drottninggatan meddelade att förundersökningen är ”så gott som klar”.

Rättegången mot terrormisstänkte Rakhmat Akilov väntas starta i början av nästa år.

– Vetskapen om att den rättsliga prövningen närmar sig känns oerhört tung med tanke på att varje dag är en kamp för överlevnad, skriver Ebbas pappa Stefan i en kommentar och fortsätter:

– Den 7 april var en dag som förändrade mitt och många andra människors liv. Men jag vill ta fasta på den kraft som så många visade; att livet, kärleken och ljuset vägrar låta sig besegras av mörkret.

Pappan skriver att det ord som bäst sammanfattar Ebba var ambitiös.

– Ebba var oerhört kreativ och älskade att skriva sagor, måla, sjunga, spela gitarr, piano, basket och pingis.

Ska lyfta fram förebilder

Stiftelsen Svenska Hjärtan ska arbeta för att uppmuntra barn, ungdomar, lärare och ledare att sprida kärlek, gemenskap och glädje i vardagen. Genom att lyfta fram förebilder som får ta emot stipendium i Ebbas namn på årsdagen av hennes död hoppas man på att fler ska uppmuntras att bli goda förebilder.

– Jag hoppas att arbetet med Ebbas minnesfond ska få oerhörd stor betydelse eftersom barn liksom vuxna växer oerhört mycket när deras goda gärningar uppmärksammas, skriver Ebbas pappa på hemsidan.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ebbas pappa: Varje dag är en kamp för överlevnad

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattacken i Stockholm