De möttes igen – efter 15 år

Av: Olle Castelius

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska hjälten Sara fick återse sin egen hjältinna

1 av 2 | Foto: Magnus Wennman
RÄDDADE HENNES LIV Sara Mohammad, en äkta svensk hjälte, fick i går träffa sin kusin Shokrya Ahmed som räddade hennes liv i Irak 1993. Sara, här tillsammans med sina barn Dalia och Dennis, Shokrya och hennes barn Klara och Soma samt sin syssling Gulbakh Gafur. ”Det jag gjort går inte att jämföra med vad Shokrya gjorde”, säger Sara. ”Att kämpa i Irak är förenat med dödsfara, varje dag.”

Sara Mohammad kan inte tro sina ögon.

För första gången på 15 år får hon träffa sin egen hjältinna – kusin Shokrya Ahmed, som räddade hennes liv.

– När hon räddade mig fattade jag ett beslut: Om jag överlever detta ska jag ägna mitt liv åt att hjälpa andra, säger hon.

Det är ett magiskt ögonblick när Sara Mohammad får syn på sin kusin. De har inte setts sedan 1993 när Shokrya Ahmed räddade livet på Sara, och tårarna rinner ner för kinderna på henne.

”Skyldig henne allt”

– Det är helt otroligt att hon är här. Jag är så lyckligt att få träffa henne igen. Jag är skyldig henne allt, utan henne skulle jag inte leva i dag, säger Sara Mohammad.

Sara Mohammad var 17 år när hennes bror satte ett gevär mot hennes huvud och sa: “Gift dig eller dö“. Då hade hon två gånger vägrat gifta sig med den äldre man han valt åt henne.

Båda gångerna hade han slagit henne medvetslös. Nu hade han tröttnat på sin styvnackade syster och plockade fram ett gevär.

– Han sa att det skulle vara lika lätt för honom att skjuta mig som att dricka ett glas vatten.

Rymde från bröllopet

Sara gick med på att gifta sig, för att köpa sig själv lite tid. Dagen efter, när bröllopet skulle stå, rymde hon. Men utan kusin Shokrya Ahmed hade det inte lyckats.

Med sin chefs hjälp lyckades hon gömma Sara hos vänner och släktingar.

I två månader gömdes hon.

– Hennes bror var oss hack i häl, men vi lyckades lura honom genom att flytta henne från ställe till ställe. Då hotade han att döda mig och jag fick gå under jorden i ett halvår, säger Shokrya Ahmed.

Smugglades ut

Till slut lyckades Shokryas vänner inom den politiska oppositionen hitta ett sätt att smuggla Sara ut ur landet.

– Det var aldrig någon tvekan om att hennes bror skulle ha dödat henne. Jag kunde inte låta det ske, säger hon.

Tvingades också fly

Men även Shokrya tvingades fly några år senare:

– Mitt arbete att hjälpa utsatta och misshandlade kvinnor blev till slut för mycket för islamisterna. Min bror och min mor övertalade mig att söka asyl i Kanada, säger hon.

Och det var där, för bara några veckor sedan, som hon fick sitt livs överraskning när hon blev uppringd och fick höra om priset som Sara skulle få.

Fantastik känsla

– Det var en fantastisk känsla att få höra att hon både lever och har det bra. Och att hon gjort något så fantastiskt med sitt liv, säger Shokrya Ahmed.

– Det jag gjort går inte att jämföra med vad Shokrya gjorde. Att kämpa i Sverige är jobbigt och besvärligt. Att göra det i Irak är förenat med dödsfara – varje dag, säger Sara Mohammad.

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.