PRESENTERAS AV

Cancersjuke Tim är barnens hjälte

SVENSKA HJÄLTAR

Trots tumören i hjärnan kämpar 10-åringen mest för att göra andra glada

Foto: slåss för livet Varje dag är en kamp för livet för Tim Ahlgren, 10. Tumörerna har gett honom epilepsi och nedsatt hörsel och hans minne och koncentrationsförmåga är nedsatta.

Tim Ahlgren, 10, har en livshotande hjärntumör.

Han kämpar sig igenom operationer, cellgifter och strålning. Ändå bryr han sig mest om att hjälpa andra sjuka barn.

–?Det är viktigt att vara snäll. Då kanske de man är snäll mot gör samma sak nån gång, säger Tim.

Foto: sprider glädje Tim Ahlgren låter lilla Vendela Aaltonen-Gardner, 3, välja bland paketen han har med till sjukhuset. Vendela har njurcancer och har just fått ännu en strålbehandling. Tim Ahlgren är barnambassadör för Nalles resa, en ideell stiftelse som ger presenter till barn på sjukhus för att sprida lite glädje.

Tim, från Bandhagen utanför Stockholm, var bara sju år när han fick beskedet.

Han hade haft huvudvärk, kräkts och varit yr i månader. På röntgen syntes en hjärntumör, stor som en golfboll. Metastaser hade spridits till ryggen.

–?Det var som att falla ner i ett stort svart hål. Jag tänkte bara att det här kan inte hända vår son, säger mamma Anna Karin.

Redan nästa dag opererades Tim i 15 timmar. Han hamnade i rullstol och kunde inte prata. Sedan följde tio månader av sjukhusbesök, strålning och cellgifter.

Cancern kom tillbaka

Tumören försvann, familjen trodde att helvetet var över. Då hände det som inte fick hända. Tre dagar före Tims 9-årsdag kom cancern tillbaka.

–?Tim frågade tidigt: ”Kan jag dö?” Vi var tvungna att svara: ”Ja. Men vi ska kämpa. Vi ska knäcka den här sjukdomen”, säger pappa Janne.

–?Tim är starkare än jag någonsin kan bli men det är tungt för honom. En dag när vi satt i soffan sa han: ”Om jag dör är det enda ni har kvar av mig mina teckningar.” Vad svarar man på det? säger Anna Karin.

I dag har Tim en stor tumör och tio mindre. Behandlingarna har gett honom epilepsi, minnet och koncentrationsförmågan är kraftigt nedsatta och han har tappat 70 procent av hörseln på vänster öra.

Men trots att varje dag är en kamp för livet bryr sig Tim mest om hur folk runtomkring honom mår. Vid sidan om skolan, sjukhusbesöken och cellgiftsbehandlingarna är Tim barnambassadör för stiftelsen Nalles resa.

–?Jag tar med mig leksaker till sjukhuset och delar ut dem till barnen. De blir glada. Det är roligt att göra någon glad, säger han.

När Tim kliver in på Astrid Lindgrens barnsjukhus med en stor låda leksaker i famnen kan ingen tro att han lider av en dödlig sjukdom. Han lyser av glädje.

Får presenter

I en soffa sitter 7-åriga Moa Sandberg hopkrupen. Hon har precis gått igenom dagens strålbehandling mot sin leukemi. Hon är ledsen, mår dåligt.

–?Här kommer jag med presenter. Vill du ha nåt? säger Tim.

Först orkar flickan knappt titta upp. Tim stannar kvar, de pratar. Snart skiner Moa upp och tar emot en drake och en ring.

–?Fina, säger hon och ler stort.

Tim fortsätter till 3-åriga Vendela Aaltonen-Gardner. I juli upptäckte föräldrarna en stenhård böld på flickans mage – njurcancer.

”Tim hjälper verkligen”

Vendela har just varit på strålbehandling och ska vidare för att få en blodtransfusion. Hon skrattar medan hon plockar för sig ur Tims låda. Det blir halsband, filmer och hårspännen.

–?Vi är här på sjukhuset varje dag, behandlingarna hon måste gå igenom är jättetuffa. Det Tim gör hjälper verkligen, säger Vendelas mamma Mira.

Men det är inte bara som ambassadör för Nalles resa som Tim försöker sprida glädje. Efter alla provtagningar han tvingats gå igenom tycker han så synd om andra barn som får genomlida nålstick att han även ger bort presenter han själv fått till dem.

–?Om jag ser att någon gråter tar jag min leksak och frågar om han eller hon vill ha den. De brukar bli chockade och sluta gråta. Det är skönt att vara snäll, säger han.

”Slutar aldrig kämpa”

Läkarna vet inte om Tim kommer att överleva cancern. Framtiden ser svår ut för 10-åringen.

–?Men Tim slutar aldrig kämpa. Och fastän han har det jobbigt fortsätter han att vara så fruktansvärt frikostig och positiv. Så är en riktig hjälte, säger Janne.

–?Man behöver inte kunna flyga för att vara en hjälte, säger Anna Karin.

Chatta med Tim och hans föräldrar i morgon 14.15