PRESENTERAS AV

Oscar skottade gratis åt äldre

avMalin Wigen

SVENSKA HJÄLTAR

När Oscar Sandell hjälpte några äldre kvinnor med att skotta undan snön insåg att han att det var flera som hade samma behov av hjälp, skriver P4 Kalmar.

– Jag har åkt runt och hjälpt äldre att skotta deras infarter, skotta fram bilar och sopa av dem, skrapa rutor och så. Så att de också kan ta del av samhället, säger han till Aftonbladet.

Oscar Sandell, 28, var nyligen och hälsade på sin pappa i Vimmerby i Småland där det kommit mycket snö. När Oscar var och tankade såg han hur några äldre damer stod och skottade vid ett hus.

– Det såg ut som att de hade lite att göra. Bil efter bil åkte förbi, ”Varför är det ingen som hjälper dem”, tänkte jag.

När han tankat klart var det dags att bege sig men istället för att åka åt sitt håll valde Oscar att stanna till vid kvinnorna och erbjuda sin hjälp.

– De blev ju jätteglada.

Insatsen födde en idé – Oscar tänkte att det måste finnas fler äldre personer där ute som behöver hjälp med skottningen. Han la därför ut en förfrågan i olika lokala Facebookbookgrupper, något även P4 Kalmar skrivit om.

Är du pensionär eller liknande så förstår jag att all denna snö som kom blev ett problem. Jag hjälper er gärna, och det kostar gratis. Tänker inte klättra runt på era tak men hjälper gärna o skotta fram bilen eller så. Skriva gärna adressen så ska jag försöka hinna med er under helgen”, står det i inlägget.

1 av 2 | Foto: Oscar Sandell
Oscar rykte ut och hjälpte äldre som behövde skotta.

”Känns jätteskönt i hjärtat att hjälpa”

Gensvaret blev stort. I fredags hjälpte han tre personer och i lördags hjälpte han åtta.

– Jag har åkt runt och hjälpt äldre att skotta deras infarter, skotta fram bilar och sopa av dem, skrapa rutor och så. Så att de också kan ta del av samhället.

Än har han inte hjälpt klart.

– Det snöar som bara den nere i Småland. Det var en dam som hörde av sig nyss och jag sa att jag hemskt gärna åker ned och hjälper henne.

För honom är det självklart att hjälpa till.

– Jag jobbar inom servicebranschen till vardags. Det känns naturligt att man är öppen och tillmötesgående, man har det lite inbyggt i sig. Det känns jätteskönt i både hjärta och själ att hjälpa någon annan. Den generationen har nog hjälpt fler än vad vi tror och vi vet om, det känns som vi har mycket att ge igen.

Oscar hoppar att hans initiativ ska inspirera andra att hjälpa och bidra till ett varmare samhälle.

– Ser man någon dam som ska över vägen så kanske man erbjuder henne hjälp. Det behövs inte mycket för att göra någon annan glad. Man kan hjälpa någon med kassen eller hålla upp dörren eller säga hej, varsågod och tack så mycket, säger han och fortsätter:

– Det syns överallt att man inte visar uppskattning eller hänsyn riktigt, det tycker jag i alla fall. Hjälps man åt blir livet mycket enklare och man sover mer gott på natten, det är jag helt övertygad om.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM