PRESENTERAS AV

Filip, 9, hyllas – efter svaret på läxan om tjejer och killar

1 av 6
SVENSKA HJÄLTAR

Tredjeklassaren Filip Gustafsson fick som läxa att berätta hur hans liv skulle se ut om han var tjej. Nu hyllas han svar av tusentals.

– När jag började läsa så la han sig ned på golvet och tog handen för pannan och sa: ”Är det här på allvar, är det här vad jag ska lägga min tid på?”, säger hans syster Frida Gustafsson.

Det var i förra veckan som Frida Gustafsson var hemma hos sina föräldrar på Rådmansö utanför Stockholm och erbjöd sin nioårige lillebror Filip Gustafsson, som går i tredje klass, hjälp med läxan.

När de satt sig ned och hon började läsa vad läxan gick ut på blev hon först chockad – Filip och hans klasskamrater skulle beskriva hur de tror livet skulle vara, om de var av motsatta könet. Till exempel vad vad man skulle leka, gilla och vilka man skulle vara med. Även Filip reagerade.

– När jag började läsa så la han sig ned på golvet och tog handen för pannan och sa: ”Är det här på allvar, är det här vad jag ska lägga min tid på?”. Han förstod inte hur det här skulle hjälpa honom i hans utbildning och han är bara nio år gammal, säger hon och utvecklar:

– Det är lite förbi att man behöver tänka att tjejer inte kan leka på samma sätt som killar kan leka. Jag kan förstå att min lillebror blev chockad, att det var ofattbart för honom. Det blir ju lite konstigt för honom – måste han leka med andra saker då, om han är tjej? Det blir jättekonstigt, jag tycker inte att man ska formulera sig så.

Foto: Privat

Filip ville först att Frida skulle ringa hans lärare men hon sa att han skulle göra läxan och svara på frågorna – och att han skulle svara som han kände.

Och hans formulering blev så här:

”Om jag var tjej skulle mitt liv se ut som det gör idag. Jag förstår inte varför det skulle vara någon skillnad. Jag hade såklart lekt med samma kompisar? Mina kläder hade sett exakt likadana ut. Jag hade spelat xbox – det gör min syster också”.

– Det var precis så han kände, han kunde inte förstå hur det skulle kunna skilja sig. För honom var det ofattbart.

”Var helt i chock”

Frida blev så rörd av hans svar att hon delade med sig av det på sin Twitter med orden: ”Min lillebror är ett jävla geni”. Och nu hyllar tusentals personer nioåringen. ”Vilken mamma han måste ha. Bra jobbat” skriver en person och ”Din lillebror förtjänar nobelpriset!” skriver en annan.

– Han var helt i chock när jag sa hur många som har reagerat.

Det är även en diskussion om själva läxan – hur läraren tänkte som gav den och vad syftet var.

– Hela läxan är ganska sjuk. Några skriver att läraren kanske söker en reaktion, att det kanske var det här svaret hon var ute efter. Men det är lite skevt, i alla fall i mina ögon, att göra det på det här sättet. Man kan prata om frågan på ett bättre sätt än att ge det som läxa. Jag vet inte om det var den här typen av reaktion läraren ville ha eller om hon bara inte tänkt till när hon skrivit läxan – om det var hon som gjorde den.

Läraren har dock inte regerat på Filips svar än, vad Frida vet. Men både hon och föräldrarna är stolta över honom.

– Vi i vår familj har uppfattningen om att det inte behöver vara på ett visst sätt, man ska bara göra precis som man känner för – han är uppväxt med det.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Här bryter mobbade Benjamin ihop – när han tackar mc-knuttarna 00:60

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM