Årets Livräddare

Här kastar de sig ut – för att rädda havsörnen

Av: 

Eneida Berisha

SVENSKA HJÄLTAR

När Jörgen Engström var på väg till jobbet fick han helt plötsligt syn på en havsörn vinglades på isen. Jörgen bestämde sig för att ta sig ut med kanoten för att rädda örnen – med sina bara händer.

– Jag kände aldrig någon fruktan eller ens tveksamhet om att vi skulle göra vad vi kunde för den här fågeln.

Under onsdagsmorgonen skulle Jörgen Engström, 59, ta bilen till jobbet som vanligt när han fick syn på en ovanlig havsörn som hade tagit sig väldigt nära strandkanten, vilket Ekuriren tidigare uppmärksammat.

Jörgen som ofta fotograferar fåglar gick då in för att hämta sin kamera för att kunna få en bild på örnen. Men när han zoomade – såg han att det var något som inte stod rätt till.

– Jag hinner bara ta någon suddig bild innan den började röra på sig för att flyga i väg, och den vinglade bara, berättar Jörgen för Aftonbladet.

Jörgen beslutade sig för att släppa i från sig kameran för att hämta en flytväst istället.

– Jag plingade på hos grannen och talade om för honom att ”nu ska vi paddla ut med kanoten och rädda en örn som ligger i vattnet”, säger han.

Jörgen: ”Tvekade aldrig”

Efter att de hackat sig igenom isen för att kunna komma ut på öppet vatten paddlade de till örnen där Jörgen lyckdes gripa tag i den.

– Jag tog den ungefär som en höna, säger han.

Med sin frus sjal som han tog med sig omslöt han fågeln och täckte huvudet på den för att den skulle vara lugn. Efter att ha ringt polisen fick Jörgen kontakt med ett rehabcenter för viltfåglar, där örnen nu vilar upp sig efter att ha drabbats av en blyförgiftning.

– Den var svårt medtagen. Den kommer nog vara där ett tag.

Nu hoppas Jörgen att örnen klarar sig. Både som fågelfantast men också för att de verkligen kämpade för att rädda den – och inte tvekar på att de skulle göra om det.

– Jag kände aldrig någon fruktan eller ens tveksamhet om att vi skulle göra vad vi kunde för den här fågeln. Sedan kan man ju fundera över hur det hade kunnat gå i efterhand, säger han och fortsätter:

– Det är inte alltid man kommer så nära en havsörn även om man försöker och att helt plötsligt hålla i en, det är en annorlunda upplevelse.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Hunden Hilda gick genom isen – räddades av Lisa

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets Livräddare

Nyköping

Djur & natur

Örnar

Fåglar