Årets medborgare

Susanna kör hem till kvinnor som är instängda med förövare

Av: 

Angelica Öhagen

SVENSKA HJÄLTAR

YSTAD. Under april ökade antalet anmälningar om kvinnomisshandel i Sverige.
På kvinnojouren Freezonen har de sett en fördubbling av antalet hjälpsökande.
– Tack vare att vi har vår mobila kvinnojour kan vi åka ut till kvinnorna som sitter instängda i sina hem, säger hon.

Coronapandemin har lett till att många anställda permitterats och att arbetsplatser uppmanar sina anställda att arbeta hemifrån. För många kvinnor och barn, och i vissa fall män, innebär det också att man tvingas vara hemma med en förövare som utsätter dem för psykiskt och fysiskt våld.

– För många är situationen ett riktigt helvete. De har inga andningsrum längre, såsom skola och jobb är i vanliga fall. Det är inte heller någon som kan upptäcka att man blir utsatt för misshandel, om man till exempel blir hårt kontrollerad och förbjuds att ha kameran på vid videokonferenser, säger Susana Udvardi som är verksamhetschef på tjej-, kvinno- och brottsofferjouren Freezonen.

För de som blir hårt kontrollerade av en anhörig hemma kan det vara omöjligt – och i vissa fall farligt – att kontakta en kvinnojour. Till en början såg Susanna Udvardi en minskning av antalet hjälpsökande.

– Personer som vi inlett en stödkontakt med innan slutade plötsligt höra av sig, vilket ju berodde på att de var fast hemma där ett påkommet samtal kan utlösa en farlig situation.

För några vecka sedan ökade samtalen och meddelandena till Freezonen igen. Sedan dess är de dubbelt så många som vanligt.

– Flera jag pratat med har sagt att de planerat att de ska stå ut och agera sedan när pandemin är över, men att det nu pågått så länge att de inte längre står ut.

Ökade polisanmälningar om våld

Statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) visar att antalet polisanmälningar om misshandel mot kvinna av närastående har ökat. I april i år anmäldes 21 procent fler sådana brott än i april 2019. Det som statistiskt talar emot att just pandemin lett till ökat våld mot kvinnor är att antalet anmälda misshandelsfall ökade redan i januari och februari.

Susanna Udvardi och Freezonen tycker sig dock se en tydlig koppling.

– Ökad alkoholkonsumtion, varsel och isolering har i flera fall gjort en situation som tidigare varit svår till ett rent helvete. Vissa har ingen möjlighet att ta sig iväg för att söka hjälp.

Tack vare Freezonens mobila kvinnojour i en ombyggd skåpbil kan de åka ut och träffa de kvinnor som hör av sig och ber om hjälp via chatt, telefon eller mejl.

– Många vill prata om vilka deras möjligheter är rent praktiskt om de skulle välja att bryta och anmäla. Det handlar om frågor om boende, barn och ekonomi.

Susanna Udvardi, verksamhetschef på Freezonen har sina möten på parkeringsplatser.
Susanna Udvardi, verksamhetschef på Freezonen har sina möten på parkeringsplatser.

Möten på parkeringsplatser

Det vanligaste scenariot när Susanna Udvardi och hennes kollegor är ute och träffar utsatta kvinnor och barn är att de möts upp på en parkering utanför en mataffär – eller på en annan plats dit personen enkelt kan ta sig utan att väcka mannens misstanke.

– Då kan man träffas och prata inne i bilen i samband med att de ska göra ett ärende. För de flesta är det här en process som man måste ta stegvis genom flera samtal.

Skåpbilen där Freezonen har mötena är helt anonym utifrån men inredd som ett samtalsrum inuti. Den mobila kvinnojouren rullade för första gången i maj 2019 och sedan dess har det blivit många samtal i bilen.

– Idén med skåpbilen föddes eftersom vi i jouren har ett så stort upptagningsområde med dåliga allmänna kommunikationer. Så redan innan pandemin var det svårt för vissa att kunna ta sig till vår lokal i Ystad. Nu är såklart behovet av bilen ännu större.

Susanna Udvardi är nöjd med den mobila kvinnojouren och rekommenderar andra att arbeta på samma sätt.

– Man når de som skriver i chatten men som aldrig skulle våga ta sig iväg till oss. Tröskeln för att kunna söka hjälp blir lägre.

ANNONS

Är du redo för en större uppgift? Sök till polisutbildningen i dag!

Extern länk från Polisen

Läs mer

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Tipsa Aftonbladet om dina hjältar i coronakrisen

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets medborgare

Coronaviruset

Våldet mot kvinnor

Skåne

Hedersvåld

Svenska hjältar

Relationsvåld