Här är 9-åriga Adibs starka teckning från kriget

Publicerad:
Uppdaterad:

SVENSKA HJÄLTAR

Adib, 9, tvingades uppleva hur hans kusiner och mormor dödades under de fruktansvärda striderna i Aleppo.

Under flykten ut ur Syrien splittrades hans familj och den panikslagna pojken slutade nästan att tala.

I stället ritade han en teckning som berättar om vad han varit med om.

1 av 3 | Foto: UNHCR

Bilderna på Adib är tagna av FN:s flyttingorganisation UNHCR i familjens nya provisoriska hem i Damour i Libanon. Familjen är några av miljoner syriska flyktingar som sökt en tryggare tillvaro i ett grannland.

Libanon har tvingast bära en oerhört stor börda efter inbördeskrigets utbrott i Syrien. Bilderna är tagna innan oroligheterna som skakade landet under hösten.

Barn och vuxna dog

De människor som lyckas undkomma kriget lider ofta svårt av de upplevelser de bevittnat. Adibis mamma Alaa, 39, lider av en svår depression. Hon och hennes man Rami, 45, levde tidigare i Aleppo med sina fyra barn Adib, Khaled, Layal och Bushra.

Innan de lämnade staden hade 14 av deras släktingar dött. Några var Adibis kusiner, och de dog samtidigt som sina mammor. Även Adibs mormor dog i samband med striderna kring Aleppo.

– Men hon dog av sorg, säger Alaa till UNHCR:s personal i Libanon.

Under familjens panikartade flykt ut ur Syrien kom Adib bort från sina föräldrar. Den chockartade upplevelsen fick honom att nästan helt tappa talförmågan.

I dag är familjen återförenad och får stöd och hjälp i ett Restart Center i Beirut. Här får barnen försöka återfå sina sociala färdigheter och fantasi och förmåga att slappna av. Personalen från UNHCR hjälper barnen att rita sina minnen från kriget.

Adib har, med hjälp av sin ett år äldre bror Khaled, ritat en tekning om sina minnen. Terapin på centrat ger resultat och Adib har så sakta börjat återfå talförmågan. Aftonbladet har ingen intervju med Adib men genom UNHCR har vi fått hans teckning från Aleppo. Tittar du noga på den börjar den tala till dig.

Foto: UNHCR

Från himlen faller bomber formade som oljefat. På marken ligger lik och från ett hustak kastats en man mot marken. Hade vi kunna ställa frågor till Adib kanske vi hade fått veta vem liken på gatan är. Hans moster? Mormor? Eller kanske hans kusiner? Och var mannen som kastades ner från taket någon nioåriga Adibi kände? Kanske inte, dödandet tillhörde trots allt vardagen. När striderna rasade som värst kring Aleppo kunde över 100 människor mista livet under ett samma dygn.

Många av de dödades anhöriga är precis som Adibi nu på flykt i och runt Syrien. För att klara vintern behöver de hjälp. Många har flytt kriget men är fast i kylan. I Libanon bor många flyktingar i väldigt provisoriska skjul och tält trots att vintern som kommer i januari och februari innebär minusgrader, snö och iskall väta.

Vill du hjälpa till så kan du stödja Aftonbladet och UNHCR:s julkampanj. Just nu säljer vi årets julgåva tillsammans med tidningen. På julgåvans baksida hittar du Adibs teckning. Köp den som en julklapp eller ge bort den till en vän. Naturligtvis går det också att stödja kampanjen här och nu genom att swisha till 123 365 78 48.

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Swisha din julgåva till 123 365 78 48 eller besök gåvoshopen här.

Årets julinsamling – pengarna du skänker dubbleras

  • Årets julinsamling här på Aftonbladet drivs till förmån för världens flyktingar. Just nu är över 70 miljoner människor på flykt runt om i världen. Det är fler än under andra världskriget. De flesta som flyr är barn eller ungdomar. Pengarna Aftonbladet samlar in går till FN:s flyktingorgan UNHCR, som bland annat hjälper barn och familjer med nödpaket och kläder när nu vinterkylan kommer till Mellanöstern.

  • Under november och december dubblar Akelius Foundation alla gåvor till Sverige för UNHCR. Det innebär att alla pengar som samlas in under Aftonbladets julkampanj dubbleras. Om du skänker 100 kronor så blir det 200 kronor till UNHCR:s livräddande arbete.

Publicerad:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.