Johanna räddade misshandlad man

1 av 2 | Foto: Privat
Johannas dotter såg mannen i diket när de åkte förbi.
SVENSKA HJÄLTAR

Det hade kunnat sluta illa för den misshandlade mannen om inte Johanna och hennes dotter dykt upp, skriver Smålandsposten.

– Man blev ju rädd och och orolig, det var otäckt, säger hon till Aftonbladet.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


I onsdags var Johanna Wallin, från Braås i Växjö, på väg hem i bilen med sin dotter vid 20-tiden. Vägen de åkte på var nästan öde och omringad av skog. Plötsligt sa Johannas dotter att hon såg en människa ligga i vägdiket. Johanna tänkte först att dottern nog sett fel. Men hon vände ändå sin bil för att köra tillbaka och kolla.

– Om man ser något så åker man inte bara förbi, man måste se efter vad som hänt, säger hon.

Och det visade sig att dottern hade haft rätt. I diket låg en man som var på väg att ta sig upp.

– Man blev ju rädd och och orolig, det var otäckt. Han mådde ju inte alls bra och var väldigt illa däran. Han var vinglig och andades tungt.

”Kollapsade nästan”

Även en annan bil hade stannat men föraren hade bråttom därifrån och bad Johanna ringa SOS Alarm. Hon satte mannen, som var i 60-årsåldern, i baksätet på sin bil och slog på värmen då han inte hade några ytterkläder.

– Det blir kallt på kvällen. Hade han inte blivit sedd hade han nog inte klarat natten.

Till slut kom en ambulans som förde mannen till Växjö lasarett.

– Han kollapsade nästan när de tog honom ur min bil.

För henne var det självklart att hjälpa till.

– Man ska ta sitt ansvar som medmänniska och inte bara åka förbi. Jag tänker att man ska vara en bra förebild för barnen, även om det kan vara lite otäckt att hjälpa människor som har skador.

Vårdas för frakturer

Polisen har inlett en förundersökning om grov misshandel, skriver Smålandsposten. Mannen ska ha blivit misshandlad på platsen han hittades av för honom okända gärningsmän. Om någon sett något vill de gärna ha tips.

– Vi har kunnat höra honom men han är fortfarande i väldigt dåligt skick och han vårdas just nu för bland annat frakturer på ryggen, säger Sofie Särbring, jourhavande förundersökningsledare vid Växjöpolisen, till SMP.

ARTIKELN HANDLAR OM

SOS Alarm