Årets Livräddare

PRESENTERAS AV

Ellinors hjärta slutade slå – räddades av mamma Anne, 70

Av: 

Susanna Vidlund

SVENSKA HJÄLTAR

Det som började med en trevlig festkväll med kompisarna fick ett oväntat slut.

Plötsligt föll Ellinor Liljefors, 29, samman på hallgolvet hemma i Torsby.

– Hade inte jag varit där så hade hon nog inte varit vid liv i dag, eftersom det var hjärtstillestånd, säger Anne Kvisla, 70, som räddade sin dotters liv.

Kanske var det slumpen. Kanske var det ödet. Men tur var det i alla fall att Ellinors syster inte kunde vara barnvakt den där kvällen för snart ett år sedan. I stället blev det mamma Anne som fick vara barnvakt åt barnbarnet.

– Men hon sa ”jag passar henne hos dig då”, vilket är otroligt sällan att hon gör utan då brukar dottern åka dit, säger Ellinor Liljefors.

Vid 16-tiden den 11 april 2020 lämnade Ellinor hemmet i Torsby för att umgås med sina vänner. De åker bil, grillar på kvällen och dricker några öl.

– Sen när klockan är 23 får vi för oss att gå till puben. Jag vet att jag köper två öl, träffar på styvfarsan och två andra jag känner, går och sätter mig vid bordet och sedan minns jag inte mer. Sedan är det svart.

Ellinor Liljefors är så tacksam över sin mammas insats som räddade hennes liv. ”Mamma skötte det ju så oerhört bra”, säger hon.

Foto: Privat

Saknade puls

Men vännerna har fyllt i minnesluckorna. De har berättat att natten fortsatte.

– Men sen hade jag sagt att ”nej, nu vill jag bara hem” och så hade jag ramlat ur bilen när jag skulle gå hem då.

Efter det reste sig inte Ellinor och vännerna fick väcka liv i henne. Det tog en stund, men sen reste Ellinor på sig och gick till lägenheten där mamma Anne Kvisla och dottern Rosalie sov.

Anne berättar att hon förstod nästan direkt att allt inte var som det skulle. Ellinor ringde och sa att hon behövde hjälp med att ta sig in.

– Jag trodde hon hade tappat bort nyckeln då. Men när jag gick upp så stod hon vid lägenhetsdörren. Och så kom hon in och så sa hon ”mamma, det är någonting som är riktigt fel. Det är något som inte stämmer över huvudtaget. Skulle jag dö, ta hand om Rosalie”.

Efter det blev Ellinor medvetslös. Anne märkte att hon andades inte och saknade puls.

– Jag kastade mig på telefonen och ringde 112. Det var en väldigt trevlig kvinna där som sa ”nu lägger du inte ifrån dig luren, nu gör du precis som jag säger”. Så jag satte igång med hjärt- och lungräddning.

Det gick inte att få liv i Ellinor, men till slut hade hon en svag puls, märkte Anne.

– Och barnbarnet vaknade och kom och frågade ”dör mamma?”. ”Nej, det gör hon inte”, svarade jag ”men du kan gå och titta i köksfönstret om ambulansen kommer”.

När ambulansen kom, var det en stor lättnad.

– När en väntar på en ambulans är det som att det tar flera timmar.

Mamma Anne Kvisla räddade livet på sin dotter Ellinor.

Foto: Privat

Mormor räddade livet

Vid tio-tiden nästa dag vaknade Ellinor upp på intensiven i Torsby.

– Jag förstår inte var jag är, sen ser jag att ”oj, jag är på ett sjukhus”. Den första tanken var ”har jag varit med om en bilolycka? ”Är det någon som har dött nu”.

Exakt vad det var som hände Ellinor är oklart. Hon hade druckit öl den kvällen. Själv tror hon att hon kan ha blivit drogad av någon på puben.

– De gjorde drogtester på mig och de var negativa. Men de gjorde ju inte alla drogtester.

Ellinor är imponerad av sin mammas livräddande insats, inte minst eftersom dottern Rosalie, 6, vaknade och fick se allt.

– Min dotter fick se mig ligga där på golvet och min mamma behöll lugnet samtidigt som hon räddade livet på mig. Det är en stor insats hon har gjort.

Vad har din dotter sagt om det som hände?

– Hon tacklade det rätt bra ändå. Hon har inte sagt så mycket, bara: ”Mormor räddade livet på dig, mamma. Och ambulansen kom”. Mamma skötte det ju så oerhört bra.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Pontus, 18, följde magkänslan – hittade storebror döende i sovrummet

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets Livräddare

Torsby

Svenska hjältar

Civilkurage

Hjärt-lungräddning, HLR