Vännerna gjorde fystest hos polisen – bara en överlevde

Uppdaterad 2022-05-16 | Publicerad 2022-05-14

Barndomskamraterna skulle göra ett fystest för att bli ordningsvakter.

Under testet avled Tommy Nyström.

När Tom Leveau en vecka efter begravningen gjorde samma test kollapsade även han på löpbandet.

Vännerna Tommy Nyström, 50, och Tom Leveau, 48, från Visby bestämde sig för att utbilda sig till ordningsvakter.

Antagningen omfattar bland annat ett fysiskt test där man ska springa två kilometer på under 12 minuter och lyfta och dra en 77 kilo tung docka 15 meter.

Tommy Nyström, som gjorde testet i början av mars, var precis som Tom Leveau vältränad. I grupp sprang han med andra sökande. De hade avverkat ungefär halva sträckan när olyckan var framme, berättar hans bror Johnny Nyström.

– Då kollapsade Tommy och fick ett hjärtstopp.

Med vid testet fanns poliser med hjärtstartare. Trots att de lyckades få igång Tommys hjärta och körde honom till Visby lasarett gick hans liv inte att rädda. Tommy konstaterades vara hjärndöd. För Johnny kom beskedet som en chock.

– Det är värst för hans barn. Nu är pappa borta. Det gick så fort, man hann inte förbereda sig. Man kom till sjukhuset och tänkte ”hoppas det går bra” och sen ”vad var det som hände?”

Sparkade undan tankarna

Någon dag efter att Tommy gått bort fick hans vän Tom Leveau reda på det.

– Det är så fruktansvärt sorgligt. Mina första tankar gick till Tommys familj.

Den 8 april, klockan 14.30, tog man ett sista farväl av Tommy Nyström i domkyrkan i Visby. En vecka efter Tommys begravning var det dags för Tom att göra samma test.

Kände du dig orolig inför testet?

– Inte först. Det kom senare. Då började jag fundera… men jag sparkade undan de tankarna ganska snabbt, säger Tom Leveau.

Den 13 april klev han upp på löpbandet och började springa i 11 kilometer i timmen.

– Jag hann springa i ungefär två minuter. Sedan högg det till och började svartna och snurra. Då tog jag ett steg åt sidan och så rasade jag i backen. Smärtan var olidlig.

Tommy Nyström blev 50 år. Han kollapsade i samband med ett fystest för att bli ordningsvakt. Hans hjärta orkade inte mer. Några veckor senare var det dags för barndomskamraten Tom Leveau att göra testet. Även han kollapsade och konstaterades ha drabbats av en hjärtinfarkt.
Tommy Nyström blev 50 år. Han kollapsade i samband med ett fystest för att bli ordningsvakt. Hans hjärta orkade inte mer. Några veckor senare var det dags för barndomskamraten Tom Leveau att göra testet. Även han kollapsade och konstaterades ha drabbats av en hjärtinfarkt.

”En overklighetskänsla”

Eftersom testet ägde rum inne i gymmet på polishuset i Visby, fanns det flera poliser på plats. Gruppchef John Lundström övervakade testet.

– Tom tog sig för bröstet och hade svårt att andas. Han försökte sätta sig upp men föll ihop.

John ringde 112 för att tillkalla ambulans. Han berättar att flera personer på gymmet tillsammans hjälpte Tom.

– Vi pratade med Tom och försökte att lugna ner honom så situationen inte skulle förvärras. Det framkom att han kände personen som tragiskt gick bort nyligen.

John var inte på plats när Tommy gjorde sitt test, men blev informerad om händelsen av kollegor.

– Det blev nästan som en overklighetskänsla, att det kan ju inte vara det igen. Men jag kände ganska snabbt att det var allvarligt. Tom var så medtagen.

 John Lundström, gruppchef vid polisen.
John Lundström, gruppchef vid polisen.

Eftersom Tom var vid medvetande behövde de aldrig göra HLR eller använda hjärtstartare.

– Vi fokuserade på att få ner hans puls så han kunde få kontroll över sin andning.

Tom fördes med ambulanshelikopter till Karolinska sjukhuset i Stockholm. Det tog tre dagar innan Tom insåg hur allvarlig situationen varit.

– Läkaren kom in och sa ”du har haft en akut hjärtinfarkt. Hade du inte kommit in när du gjorde så hade du förmodligen varit borta nu”. Då föll polletten ner och jag känner en stor tacksamhet gentemot blåljuspersonalen.

Tom Leveau är glad över att vara i livet i dag och kunna finnas där för sina barn. Han tänker mycket på Tommy och hur dödsfallet påverkat hans familj.
Tom Leveau är glad över att vara i livet i dag och kunna finnas där för sina barn. Han tänker mycket på Tommy och hur dödsfallet påverkat hans familj.

Hade varit sjuka i covid

Vad som orsakade Toms hjärtinfarkt och Tommys hjärtstopp är oklart. Klart är att båda hade varit sjuka i covid och att båda hade vaccinerats med Modernas vaccin. Inget samband med vaccinet är klarlagt.

– Tommy hade känt sig trött och sliten. Han sökte läkarhjälp och hade ett EKG inbokat men hann aldrig göra det, berättar brodern Johnny Nyström.

Redan efter broderns död fanns tankarna där, kring coviden och vaccinet. De stärktes när Tom råkade ut för samma sak.

– Man tänker ju att blixten inte slår ner två gånger men så hände detta med Tom. Vad ska man tro, säger Johnny.

Tommys kropp har obducerats men resultatet har inte kommit än. Johnny hoppas att det ska kunna ge ett klarare besked om vad som orsakade broderns död.

Ytterst ovanligt

Läkemedelsverket uttalar sig inte kring enskilda fall. Men Ulla Wändel Liminga, ämnesområdesansvarig i läkemedelssäkerhet, säger att det finns ett klarlagt samband mellan olika typer av sjukdomstillstånd och en genomgången covidinfektion.

– Men det är svårt att få klarhet i hur många som fick covid och som också drabbats av exempelvis allvarlig hjärtsjukdom.

I studier har man konstaterat att Modernas vaccin Spikevax har en ökad förekomst av hjärtmuskelinflammation hos främst unga män. Därför är det stoppat för personer under 30 år.

– I högre åldersgrupper, över 40 år, där både Spikevax och Comirnaty rekommenderas, uppskattas att färre än 2 av  100 000 vaccinerade kan få hjärtmuskelinflammation av vaccinen, säger Ulla Wändel Liminga.

Signal från kroppen

Hon tillägger att man bör följa FHM:s rekommendationer kring vaccination mot covid-19 och att det är en väldigt liten risk att drabbas av allvarliga biverkningar.

– Man ska inte vara orolig. De här allvarliga biverkningarna är ytterst ovanliga. Sedan kan många känna sig lite hängiga några dagar efter vaccinet. Man kanske har lätt feber eller lite frossa. Man kan ha ont i armen. Det är helt förväntat.

Hon framhåller också vikten av att lyssna på sin kropp.

– Man ska undvika träna hårt om man känner sig dålig, har feber eller känner sig hängig. Det är en signal från kroppen att den inte är helt frisk och man behöver vila. Det gäller oavsett vilken infektion man har haft.

Så gör du HLR:

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

LÄS VIDARE