Miljökämparnas uppmaning: ”Alla måste ta ansvar”

Miljödebatt i Almedalen – så räddar vi planeten

avJosefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Ät mindre kött och tänk på vad och hur mycket du konsumerar. Det är miljökämparnas tips för den som vill rädda vår miljö.

– Men till syvende och sist är det inte konsumentens ansvar, vi måste sätta press på regeringen och företagen, säger Frode Pleym, Greenpeace Sverigechef.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Svenska Hjältars inbjudna gäster till miljödebatten i Almedalen tycker att det finns mycket som varje enskild person kan göra för att förbättra vår miljö.

Kocken Maximillian Lundin gick från att älska kött till att hylla vegankosten. För honom blev bytet en nystart som kock efter 23 år. Förutom miljövinster ser han också många personliga fördelar med att lägga om sin kost.

– Jag känner mig friskare och har mer energi. Tycker man det verkar svårt att börja äta vegetariskt och veganskt, börja med att byta ut köttfärsen till bönor på burk när du lagar spagetthi och köttfärsås eller lasagne, tipsar Maximillian Lundin.

”Miljön är ditt och mitt ansvar”

Att vi slänger så mycket mat är ett enormt slöseri med pengar. Så borde det inte vara när barn och pensionärer lever i fattigdom tycker Lasse Wennan som startat Matakuten.

Foto: ANDREAS STENBERG
Plastexperten Therese Jacobsson, Aftonbladets moderator Linnéa Claeson, Frode Pleym Sverigechef Greenpeace, miljöminister Karolina Skog, vegankocken Maximillian Lundin och Matakutens grundare Lasse Wennman debatterar miljön.

– Miljön är allas utmaning och ansvar. Det är ingen politisk- eller företagsfråga, det är ditt och mitt ansvar som individer, uppmanar Lasse Wennman.

”Regeringen och näringslivet måste ta ansvar”

Frode Pleym, Sverigechef för Greenpeace tycker att de personliga initiativen för att förbättra miljön är bra. Men det krävs handling på nationell och internationell nivå för att göra en verklig skillnad.

– Till syvende och sist är det inte vi konsumenter som har ansvaret. Vi måste sätta press på regeringen och företag, säger Frode Pleym.

Han efterlyser krafttag från regeringen för att få finansmarknaden fossilfri. Sverige ska vara ett föregångsland i frågan, menar miljöminister Karolina Skog.

– Det är en bransch som ligger efter, men vi står i startblocken och regeringen pushar på för att mer ska göras.

Konsumenterna kan inte bära hela ansvaret för ett mer hållbart konsumerande tycker ministern.

– Vi måste göra de klimatsmarta alternativen attraktiva för konsumenten. Sedan är det också otroligt viktigt med flygskatten, säger Skog.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM