PRESENTERAS AV

Supersuccé för Svenska hjältars turnépremiär

avJenny Agö, Liisa Aus

Svenska Hjältars turnépremiär kunde inte ha blivit mer lyckad.

Södertäljes nior diskuterade mod och hjältedåd hela vägen ut på skolgården.

Och en ny hjälte korades.

Aldrig har en aula varit så knäpptyst som när 300 elever kollade in filmen om Kristians Kabelacs kamp mot mobbarna på skolan.

Aldrig har en aula varit så högljudd och euforisk som när Södertäljes egen Mathilda Strömberg, 17, blev överraskad på scenen med beskedet att hon är vald till en av årets hjältar.

Aldrig hade vi trott att premiären av Svenska Hjältars skolturné skulle bli så stormande häftig.

– Vi är här för att det är viktigt att ta ut de stora frågorna till er som är på väg ut i vuxenlivet, sade Aftonbladets publisher Jan Helin från scenen i Blombackaskolan i Södertälje.

300 niondeklassare

Med över 300 niondeklassare i publiken haglade frågorna över både Jan Helin och turnéciceronen Mark Levengood – frågor om mod och om att våga.

– Jag är jätteglad att Svenska Hjältar kom hit och belyste positiva saker här i Södertälje. Det finns många hjältar här men det döljs bakom alla negativa nyheter om gangsterkrig och mordrättegångar, säger eleven Tobias Pillai, 15.

Det pratades om respekt. Om rädslor. Om att berätta och att bli hörd. Jurymedlemmarna Helena Bergström och Carin Götblad berättade om hur juryn för Svenska Hjältar jobbar.

– För oss är det viktigt att bland alla fantastiska historier välja sex exempel som kan inspirera andra, sade Helena Bergström som suttit i juryn fyra år på raken och som brukar vara den som känslomässigt alltid vill lyfta fram alla nominerade hjältar.

Mathilda blev hjälte

Men i Södertälje var det Carin Götblad som inte kunde hålla sig.

– Jag har faktiskt en favorit. Och hon är här i dag – och är den modigaste tjej jag känner.

Men just då, i den stunden, förstod Mathilda Strömberg, 17, ingenting. Hon var ju där för att prata om hur hon trots hot och trakasserier vågade vittna när hon själv gick i nian. Så hon kunde inte hålla tårarna borta när Mark plötsligt högtidligt förkunnade:

– Mathilda, du är vald till en av årets Svenska Hjältar för ditt mod.

Då stod hela publiken upp och jublade. 300 femtonåringar som applåderade civilkurage hos en jämnårig från deras egen hemstad.

– Det känns helt obeskrivligt. Jag visste att jag gjorde rätt men kunde aldrig drömma om det här, sade Mathilda.

Och när eleverna fått armband och knappar, blivit intervjuade och fått ta bilder på alla ”kändisar” hade rektor Malin Bergalw bara en sak att säga:

– Oj, vad bra det här var. Jag tror aldrig att våra elever varit så tagna och engagerade någon gång tidigare. Det här är viktiga ämnen som vi måste våga prata om.

Nu går turnén vidare. På måndag i nästa vecka finns vi på plats i Jönköping med nya hjältar och historier.

Var med oss då.

■ ■ Hallå alla ungdomar – hur modiga är ni? Gå in och testa ”Väggen”.

■ ■ Hallå alla lärare – våga prata mod i skolan. Gå in på svenskahjaltar.se och ladda ner lärarhandledningen gratis.

Turnéplan

15 oktober Södertälje

22 oktober Jönköping

12 november Luleå

19 november Helsingborg

26 november Borlänge