PRESENTERAS AV

”De galna skämten gör Stefan till bästa grannen”

Linda Vinberg och hennes familj vet aldrig vad som väntar

SVENSKA HJÄLTAR

LUND. Brev från tysk polis om mystiska böter och vykort från trädgårdstomten.

Med en granne som Stefan Malmros kan vad som helst hända.

– Vi ligger dubbelvikta av skratt när vi inser att han blåst oss, säger Linda Vinberg, 37.

1 av 3 | Foto: Andreas Hillergren
Linda Vinberg tycker att Stefan Malmros är världens bästa granne – både rolig och hjälpsam.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

För tolv år sedan blev vardagen lite roligare och mer överraskande för Linda Vinberg och hennes familj. Det var då de flyttade in i det lilla villaområdet utanför Lund och fick Stefan Malmros, 39, och hans familj som grannar.

– Jag märkte direkt att han var speciell – när jag hörde hans telefonsvarare för första gången rabblade han på ett väldigt kul sätt upp all telefonförsäljning som han betackade sig ifrån, berättar Linda när vi ses i hennes kök för att prata om varför hon tycker att Stefan är världens bästa granne.

”Kvarterets Åsa-Nisse”

– Förutom att han har så många pranks för sig så är han otroligt hjälpsam och kan fixa vad som helst, allt från att byta säkringar till att tömma musfällor. Han är kvarterets Åsa-Nisse, med lösningar på allt.

Familjerna har blivit goda vänner, och i somras semestrade de i Tyskland ihop - vilket gav upphov till ett av Stefans mest knasiga skämt:

– Min man körde för fort vid ett tillfälle och det fanns en fartkamera där. Några veckor efter att vi kommit hem damp det ner ett brev från tysk polis. Det stod mycket seriöst om hur fort vi kört och att vi skulle betala 128, 50 euro i böter. Men när vi tittade efter noggrannt såg vi att böterna skulle swishas till Stefans mobil, och att mejlat var från www.körordentligtförhelvete.de..!

Stefan hade ansträngt sig lite extra: Han hade till och med tillverkat ett trovärdigt kuvert och fått hjälp av en kompis inom polisen med en mall för brevet.

Varför gillar du att hitta på practical jokes?

– Belöningen är att se och höra deras reaktioner. Jag har alltid gillat att skämta och Linda och hennes man är tacksamma att skoja med, säger Stefan.

– Jag har med hundra procents säkerhet fått ”skämtgenen” från min pappa, en riktig pajaspappa som hade en massa hyss för sig.

Väldigt perfekta tomater

Ett annat typiskt Stefanskämt är när han skulle vattna familjen Vinbergs tomater när de var bortresta. Det var väldigt noga med skötseln i sommarvärmen. När Lindas man gick ut och tittade på plantan när de kom hem gav han först upp ett glädjevrål: Där fanns extremt fina tomater.

– Sedan märkte vi att Stefan köpt jättefina tomater i affären och bundit fast dem med ståltråd över våra små riktiga tomater, berättar Linda och skrattar.

Stefan skrattar med – han hade precis kommit in med familjens post och fick höra reaktionen.

Vad hände med tomten?

Ett prank han aldrig erkänt är om det möjligen är han som tagit Lindas trädgårdstomte. Det förbryllande är att den aldrig kommit tillbaka. Däremot skickar tomten vykort från länder runt om i världen. Till på köpet har det dykt upp mindre tomtar i familjen Vinbergs trädgård... Märkligt, tycker både Linda och Stefan.

Vad säger du om att Linda nominerar dig till Årets granne?

– Det är jättekul förstås! Jag blev väldigt förvånad och glad.

Och han förnekar sig inte ens under intervjun. När vi går mellan husen ropar han plötsligt till Linda att det ryker ur hennes bil, varpå hon med ett skärrat uttryck i ansiktet rusar ut för att se vad som hänt. Men rök? Nej, knappast. Däremot mer skratt när hon inser att hon blivit lurad ännu en gång.

ARTIKELN HANDLAR OM

Prank

Familj