Frans, 12, räddade sin lillasyster undan brand

”Skrek och grät och visste inte vart hon skulle ta vägen”

I källaren satt Frans Massamiri, 12, och spelade tv-spel. En trappa upp var lillasyster Juni, 6.

Pappa Robert hade gått för att hämta deras syster från gymnastiken.

Då började det brinna i huset.

– Att Frans såg till att få ut Juni och försökte släcka elden, det är helt fantastiskt, säger mamma Eva Massamiri, 42.

Det var en helt vanlig måndagskväll i början av november. Eva Massamiri var på besök hos en väninna och Robert Massamiri var hemma med barnen i radhuset i Mälarhöjden. Några få minuter lämnade han de två barnen för att möta deras syster Flora, 10, som var på väg hem från gymnastiken.

Trebarnsmamman Eva Massamiri är stolt över sonen Frans som räddade sin lillasyster Juni undan branden hemma i radhuset i Mälarhöjden.
Trebarnsmamman Eva Massamiri är stolt över sonen Frans som räddade sin lillasyster Juni undan branden hemma i radhuset i Mälarhöjden.

Det var middagstid och Juni hade fått till uppgift att skära upp gurkan. Men det var då hon såg att det börjat brinna i köket.

– Juni sprang ner till Frans men var så upprörd och rädd att hon först inte vågade säga vad som hände. Hon satte sig på sängen bredvid honom och han tyckte det var lite märkligt att hon kom för hon brukar inte göra det annars, berättar Eva.

Frans i sin tur satt med hörlurarna på sig och spelade tv-spel.

– Då lyfte Juni på hans hörlurar och sa att det brann och då hörde han brandvarnaren.

Frans och Flora andades in giftig rök och fick med sin mamma Eva tillbringa natten på sjukhus. På bilden syns också deras syster Flora som var på väg hem från gymnastikträningen när branden inträffade.
Frans och Flora andades in giftig rök och fick med sin mamma Eva tillbringa natten på sjukhus. På bilden syns också deras syster Flora som var på väg hem från gymnastikträningen när branden inträffade.

Gick inte att andas

Då blev det fart på Frans. Han tog med sig Juni upp.

– Hon skrek och grät och visste inte vart hon skulle ta vägen, berättar Eva.

När Frans fått ut Juni, tog han sig in i huset igen. Vid det här laget var huset rökfyllt. Han försökte släcka elden.

– Först fick jag jättemycket panik. Men sen tänkte jag att jag måste ta det lugnt och inte bli stressad, säger Frans.

Han tog en plastskål i köket och fyllde den med kranvatten.

– Sen hällde jag det på elden och så gjorde jag om det två eller tre gånger. Det var så mycket rök och jag fick ont i ögonen men jag tänkte att jag inte fick låta huset brinna ner.

Sedan tog sig Frans ut ur huset. Utanför hade grannar samlats och de hade redan ringt 112. Snart kom Frans pappa och brandbilar, ambulans och polis.

Juni, men framför allt Frans, hade andats in giftig brandrök och hela familjen fick följa med till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– Frans fick i sig ganska mycket rök. Man misstänkte att han hade drabbats av rökförgiftning men det hade han inte. Vi var där i ett dygn ungefär och det togs prover, sedan kunde vi åka hem och vi mår alla bra i dag, säger Eva.

Spår efter branden i köket som nu behöver renoveras. Katten Tommy fick i sig sot och släckpulver när han tvättade sig så man var tvungen att raka bort pälsen.
Spår efter branden i köket som nu behöver renoveras. Katten Tommy fick i sig sot och släckpulver när han tvättade sig så man var tvungen att raka bort pälsen.

Rakade bort pälsen

Branden hade startat i en sopkorg i köket och sedan spridit sig vidare till golvet och delar av köksinredningen.

– Men vi vet inte hur branden uppkom, säger Eva.

Familjen har två katter som heter Tommy och Bambi. Dessvärre var man tvungen att raka bort en stor del av Tommys päls.

– Han blev väldigt sjuk när han försökte tvätta sig och slickade i sig sot och släckpulver som satt i hela pälsen, säger Eva.

På grund av röken måste familjens hem saneras och till viss del renoveras. Men Eva är lättad över att det trots allt gick så bra, och att ingen blev skadad.

– Elden hade kunnat sprida sig till grannarna för det gick så snabbt. Det brann i en del av köket, i golvet. Det var en väldig rökutveckling. Vi är väldigt stolta över Frans som räddade sin lillasyster.

Och Frans är också stolt och glad.

– Det var otur att det här skulle hända, för pappa var bara borta några minuter. Men det var tur att allt ändå gick så bra. Någon annan hade kanske fått panik och så hade huset brunnit ner, säger han.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Anmäl dig här till Svenska Hjältars nyhetsbrev

Följ Svenska Hjältar på Instagram!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.