Årets hållbarhetshjälte

Emma, 36, har ett köpfritt år: Lyckligare och fått nya vänner

Nu inspirerar Emma Tukia andra att leva mer hållbart

Av: 

Angelica Öhagen

SVENSKA HJÄLTAR

TYSTBERGA. Emma Tukia, 36, ville testa ett mer hållbart liv.
Valet föll på ett köpfritt år med mer självförsörjning.
– Jag mår mycket bättre nu och livet känns väldigt mycket mer lekfullt, säger hon.

Det började med att Emma Tukia, 36, för ungefär sex år sedan kände en längtan till landet och valde att lämna huvudstaden. Efter det har tankar om ett mindre stressigt och mer hållbart liv utvecklats.

– För ungefär ett år sedan var jag fortfarande mitt i det berömda livspusslet och funderade på vad jag verkligen ville ägna mitt liv åt och vilket avtryck jag ville lämna, säger hon.

Emma jobbade då som familjehemskonsulent och KBT-terapeut och började läsa på om olika sätt att leva.

– Det handlade både om ett klimatengagemang och om att jag ville skapa ett mer hållbart och meningsfullt liv för mig och familjen.

Emma Tukia har antagit utmaningen om ett köpfritt år.
Emma Tukia har antagit utmaningen om ett köpfritt år.

Efter grundlig research bestämde sig Emma för att hon ville testa ett köpfritt år.

– Det handlar om att köpa så lite som möjligt, bara mat och det som är livsnödvändigt. Många tycker att second hand-shopping är okej. Men jag köpte nästan allt på second hand innan så det hade inte blivit någon utmaning för mig, säger Emma Tukia.

Och en utmaning var det som Emma kände sig sugen på. Precis som hon läst i olika böcker började hon med att inventera sitt liv, och vad hon kunde tänkas behöva köpa under kommande år för att få livet att fungera – och ge guldkant.

– I mitt fall handlade det framför allt om kläder och skor till min i dag treåriga son, även om vi föredrar sådant som är ärvt framför nyproducerat.

Begränsningar som föder kreativitet

De flesta som börjar med ett köpfritt år gör det på nyårsdagen, men så länge ville Emma inte vänta.

– När jag väl hade bestämt mig hade jag inte tålamod att vänta utan då ville jag börja på en gång. Så jag började den 1 september förra året.

Hittills har det köpfria året gått över förväntan. Emma delar med sig av sina erfarenheter på sociala medier och i podden Inspiratörerna där hon intervjuar människor som inspirerar henne.

– Begränsningar föder kreativitet och jag har lärt mig väldigt mycket under de här månaderna. Jag har lärt mig nya hantverk som att tillverka tvål och hudkräm. Och jag har också fått många nya vänner i sökandet efter att lära mig nya saker, som att laga sådant som gått sönder.

I dag tillverkar Emma sin egen hudkräm och egna tvålar: ”De innehåller ekologiska vårdande oljor utan tillsatser. Helt biologiskt nedbrytbart.”

Har haft råd att sluta jobba

Emma Tukia beskriver sin nya livsstil som attraktiv och rolig. Sedan några månader tillbaka har Emma slutat helt på det hon kallar för sitt ”lönejobb”.

– Livet har blivit mycket mer lekfullt nu. Jag kan göra saker för lustens skull och behöver inte hela tiden ha fokus på att få ihop vardagen. Det har gett mig en helt ny livskvalité – framför allt att jag nu får möjlighet att arbeta för att uppfylla mina egna visioner, inte någon annans.

I dag fokuserar Emma på podden och på att försöka utveckla koncept för att inspirera andra att leva mer hållbart. Hon odlar det hon kan på egen hand i matväg och försöker i den mån det är möjligt handla mat från lokala producenter.

– En del kanske tycker att ett köpfritt år känns tråkigt, att man berövar
sig själv massor av njutning. Men för mig har det blivit precis tvärt om och det vill jag berätta om. Jag tror att alla kan ha nytta av att fundera över vilken roll prylar har fått i våra liv.

 

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ANNONS

Klimatförändringar drabbar barnen - Genom UNICEF kan du hjälpa till.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Vem vill du nominera till Svenska hjältar 2020?

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets hållbarhetshjälte

Second hand

Klimat & miljö

Klimatpåverkan

Livsstil

Tystberga

Svenska hjältar