Sonen blev Joacims hjälte: ”Läkarna sa att han räddat mitt liv”

1 av 4 | Foto: Privat
SVENSKA HJÄLTAR

Enligt läkarna hade Joacim 30 procents chans att överleva när han kom in till sjukhuset. Det var hans sjuårige sons agerande som var avgörande.

– Jag blev helt tårögd när jag fick höra det, jag var helt rörd. Utan honom hade jag nog inte suttit här.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

I mitten av april blev 32-årige Joacim Carlström från Sandviken sjuk. Han hade väldigt hög feber och kunde inte göra någonting förutom att ligga på soffan.

– Jag hade 39,2 graders feber och tänkte att det bara var att försöka vila.

Men en onsdag när hans son Johannes skulle till skolan var han nästintill okontaktbar.

– Han försökte prata med mig men jag mumlade bara till svar.

”Var nästan livlös”

Johannes som förstod att något inte var som det ska ringde från Joacims mobil till olika personer men fick inget svar. I väntan på att någon skulle höra av sig satte han sig ned och spelade tv-spel.

– Han är inte så rädd av sig men tyckte det var lite obehaglig.

Till slut ringde Johannes mamma upp som undrade varför han inte var i skolan. De pratade via videosamtal och Johannes visade upp Joacim. Hon åkte dit direkt.

– Jag var i nästan livlös, det hade börjat rinna ut vätska ur kroppen. Hon ringde ambulansen på en gång. De fick komma in med båren, säger Joacim som fått händelsen återberättad för sig.

Väl på sjukhuset kunde läkarna konstatera att han fått en propp i hjärnan och att han hade högt blodtryck. Det hade kunnat sluta illa om inte Johannes hade reagerat.

– Läkarna sa att jag förmodligen inte hade överlevt om min son inte reagerat, de sa att han räddat mitt liv. Det var 30 procent chans att jag skulle överleva. Det var ganska hemskt att höra, säger han och fortsätter:

– Jag blev helt tårögd när jag fick höra det, jag var helt rörd. Utan honom hade jag nog inte suttit här.

”Lärt mig en läxa”

Nu sex veckor efter händelsen har han blivit utskriven från sjukhuset. Orsaken till proppen var en blodförgiftning som var orsakad av bakterier. Hur de har kommit in i kroppen vet han dock inte.

– Den hade spridit sig uppåt och nedåt i kroppen. Det är inte att leka med. Jag går fortfarande på antibiotika.

Joacim har fått en tankeställare efter händelsen.

– Jag har fått en annan syn på livet. Man är ganska stressad av sig och man lyssnar inte på kroppen. Jag tror man ska ta vara på sig och kolla upp saker i tid. Jag har definitivt lärt mig en läxa.

Som tack till sin son har Joacim köpt en resa till Turkiet i augusti. Men Johannes själv har inte förstått vad han har gjort.

Har du räddat någon på det här sättet förr?

– Det var första gången, säger Johannes.

ARTIKELN HANDLAR OM