Åsa och Rebecca räddade 39 gamla undan storbranden i Ängelholm

”Det var helt svart och brandlarmet tjöt”.

Så beskriver undersköterskan Åsa Luukkonen läget den där natten i mitten av mars när det började brinna på sjukhusområdet i Ängelholm.

På demensboendet där Åsa arbetar bodde 39 gamla, varav många med funktionsvariationer.

Åsa Luukkonen, 54, från Ängelholm har arbetat inom våren i drygt 20 år. Branden på Attendo Solängens äldreboende skakade om både henne och vikarien Rebecca Paulsson. Tillsammans med ytterligare en kollega stod de för bemanningen natten mot onsdagen den 16 mars.

– Kollegan upptäckte att det brann i en intilliggande byggnad och kallade på mig och sa ”det brinner jättemycket”. Då gick vi och tittade. Vi såg att det brann rejält, berättar Åsa.

De ringde 112, men det hade redan larmats om branden och brandmännen var snart på plats.

– Elden fick riktig fart. Det brann hastigt och när vi gick runt huset såg vi att det brann i flera byggnader. Då kontaktade vi brandmännen och frågade om vi skulle utrymma.

Rebecca Paulsson hade sin första dag på jobbet och gick bredvid Åsa Luukkonen när branden plötsligt bröt ut på vårdboendet i Ängelholm.
Rebecca Paulsson hade sin första dag på jobbet och gick bredvid Åsa Luukkonen när branden plötsligt bröt ut på vårdboendet i Ängelholm.

Första dagen på jobbet

Rebecca berättar att det var hennes allra första dag på jobbet och att hon gick bredvid för att lära sig. De hade hunnit äta lite och Åsa hade visat Rebecca var saker och ting var. Då kom larmet.

– Jag har jobbat på ett annat boende och nån gång har man ju tänkt ”tänk om det börjar brinna”. Men det är ju sånt som aldrig händer. Men nu gjorde det det.

Vad tänkte du när du såg branden?

– Jag tänkte ”shit”. Det brann väldigt mycket, men så kändes det som att brandmännen fick ner elden. Då tänkte jag det kanske inte blir mer än så där. Men sedan såg vi att det började välla ut lågor på baksidan.

Åsa, Rebecca och den tredje kollegan började gå från rum till rum och samlade de gamla i huvudentrén.

– Det här är ett demensboende och de gamla förstod inte riktigt vad som hände i stunden. De förstod bara att de var tvungna att följa med, berättar Åsa.

Hur reagerade de?

– De blev såklart oroliga. Strömmen gick, det var helt svart och brandlarmet tjöt. Alla blev oroliga av att bli väckta mitt i natten.

Räddningstjänsten på plats vid branden på södra sjukhusområdet i Ängelholm.
Räddningstjänsten på plats vid branden på södra sjukhusområdet i Ängelholm.

Använde många rullstolar

Åsa berättar att många av brukarna har olika funktionsvariationer.

– Men vi hade tillgång till många rullstolar och det underlättade. Vi fick också mycket hjälp av brandmän, ambulans och polis som hjälpte till.

Hur lång tid tog det att utrymma fastigheten?

– Jag hade ingen tidsuppfattning alls. Man gjorde bara jobbet, tittade inte på klockan eller så.

Efteråt skjutsades de gamla till en idrottshall i närheten och Åsa följde med.

– Där ordnade vi så de kunde sitta på bänkar och få filtar om sig. Vi fixade fika och kaffe och lite musik och försökte skapa en lugn stund.

Gjorde sitt jobb

Nu när Åsa ser tillbaka på det som hände känner hon en tacksamhet över att allt gick så bra.

– Vi gjorde så bra vi kunde under de omständigheter vi hade. Utgången blev bra. Alla klarade sig. Det ska vi vara nöjda och tacksamma för.

Åsa och Rebecca berättar att de alla har fått mycket uppskattning av arbetsgivare och omgivning för sina insatser.

– Vi har fått blommor, massage och tillgång till krisstöd. Det är alltid roligt att få uppskattning. Samtidigt tycker vi att vi bara gjorde vårt jobb och det är vi nöjda med.

Fem huskroppar på Södra sjukhusområdet i Ängelholm blev förstörda i branden. Ingen människa kom till skada. De 39 personerna som bodde på demensboendet har efter branden flyttats tillfälligt till ett nybyggt vårdboende i Halland som stod tomt.

– Det var jättetur att det fanns något ledigt, konstaterar Rebecca.

Räddningstjänsten på plats vid branden i Ängelholm. Larmet inkom som ett automatiskt brandlarm. Totalt fick 39 gamla personer evakueras från demensboendet.
Räddningstjänsten på plats vid branden i Ängelholm. Larmet inkom som ett automatiskt brandlarm. Totalt fick 39 gamla personer evakueras från demensboendet.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Läs mer om branden:

Publisert:

LÄS VIDARE