Hunden Inez sprang bort – hittades efter stort sökpådrag

avClaes Olsson

När valpen Inez plötsligt smet mitt i stan fick matte Sofia Jansson panik. Tre sömnlösa dygn senare kunde de äntligen återförenas. Allt tack vare ett enormt sökpådrag med tusentals engagerade.

– Tårarna bara sprutade, det var helt fantastiskt, säger Sofia Jansson.

Promenaden slutade i panik när Sofia Jansson, 31, rastade sin hundvalp Inez den 3 december på Östermalm i Stockholm. Den strävhåriga dvärgtaxen är bara sju månader gammal och blev märkbart skrämd av något. Plötsligt tog hon fart mot bilvägen.

– Jag började springa men hon ökade takten och hamnade ute på vägen. Hon sprang i ultrarapid. Jag sprang efter i ett kvarter men sen var hon borta, säger Sofia Jansson.

Sofia kontaktade sin kille och tillsammans sprang de omkring ”som dårar” i området. Till slut insåg de att ett Facebookinlägg skulle kunna underlätta sökandet.

– Jag skrev en text om att Inez smet vid lunchtid och lade upp bilder på henne. Folk började dela och väldigt många kommentarer kom in. Det var helt sjukt hur många som engagerade sig.

1 av 4 | Foto: Privat
Sofia Jansson, 31, har haft hunden Inez i två månader.

Enorm uppslutning

Inlägget delades över 2 000 gånger och Sofia uppdaterade så fort det fanns ny information. Telefonen gick varm och tipsen rasslade in via både samtal och sms – men trots det fick de inte tag i henne. Någon hade sett henne här, någon hade sett henne där. Paret letade konstant och satte även upp lappar i området.

– Jag var väldigt orolig.

Tre sömnlösa nätter senare fick Sofia ett samtal från en veterinär som hon varit i kontakt med tidigare.

– Jag hörde hur hon ropade i telefonen: ”Jag har henne, jag har henne”.

Sofia tog sig till platsen och mötte upp kvinnan. Inez var smutsig och hungrig men det var inget fel på henne, konstaterade hon. Valpen kunde alltså följa med hem direkt.

– Det var helt sjukt. Tårarna bara sprutade, det var helt fantastiskt. Vi var alla så himla trötta, vi somnade på köksgolvet.

Vill tacka alla

Tre mardrömslika dygn slutade gott. Sofia är tacksam för den enorma uppslutningen och det stora stödet som hon fått.

– Det är helt fantastiskt, helt surrealistiskt. Folk som vi inte känner och aldrig har träffat har engagerat sig. Det känns som om hela Östermalm har engagerat sig i det här. Jag vill verkligen tacka alla, säger hon.

I sitt Facebookinlägg hyllar hon de som hjälpt till:

”Det finns hopp om livet och världen”.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Östermalm

Hundar

Husdjur