Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Hjälper bortförda barn att hitta hem

Av: 

Jenny Agö

SVENSKA HJÄLTAR

Lina ger sitt stöd till splittrade familjer

Lina Lundin, 31, arbetar för att alla bortförda barn ska få komma hem igen. Det kan ta tio veckor eller tio år, men Lina ger inte upp.

– Det är så skönt när en familj ringer och berättar att ett barn har kommit hem igen. Det är det som gör att man orkar, säger hon.

Allt började för sex år sedan när Linas familj drabbades. Hon upplevde att det var svårt att få hjälp och började söka efter andra i samma utsatta situation. Tre ­familjer gjorde gemensam sak och startade Saknade Barns Nätverk, en organisation som erbjuder personligt stöd och praktiska råd till familjer som drabbats av att barn förts bort av en närstående.

Går aldrig på magkänsla

– Det är människor i djup kris som behöver prata med någon som ­varit med om samma sak. Vissa drabbade föräldrar blir som tigrar och kämpar dygnet runt. Andra lägger sig bara ner och gråter och då får SBN axla deras roll, säger Lina som är ordförande i organisationen som i dag behandlar närmare 200 ärenden.

När en förälder vänder sig till SBN börjar det snåriga administrativa arbetet. Först och främst går Lina och hennes kolleger ­igenom polisanmälan, vårdnadsärenden och uppgifter från ­Utrikesdepartementet för att ­kontrollera att allt stämmer.

Ofta spårlöst försvunna

– Vi går aldrig på magkänsla utan bara på juridiska papper. Det är jätteviktigt för folk har kommit till oss och dragit historier som visar sig inte hålla. Det finns barn och föräldrar som håller sig gömda av goda skäl, säger Lina.

Sedan börjar det riktiga pusslet för att hitta barn som ibland är spårlöst försvunna. Så var det för Karl-Erik, 65. Hans två barn fördes bort av sin mamma kvällen ­före nyårsafton 2008. Han fick inte mycket hjälp av myndigheterna och visste inte var han skulle börja leta.

– Jag var fullständigt förtvivlad, mitt liv stannade upp helt. Det tog nio, tio månader innan jag ens visste att barnen levde, säger han.

Hamnade i Bagdad

Vändningen kom när han läste en artikel om Saknade Barns Nätverk och kom i kontakt med Lina. Tillsammans började de nysta i fallet och via spår i Syrien hamnade de till slut i Bagdad.

De började samla pengar så att Karl-Erik skulle kunna åka till Irak och hämta hem barnen, men det behövdes inte. Vid lucia ­samma år kom barnen hem igen.

– Plötsligt en vacker dag ringer polisen och säger att jag kan hämta barnen i Malmö. Jag trodde ­inte att det var sant, det var helt overkligt, säger Karl-Erik.

”Allting löste sig”

I dag går barnen i skolan hemma i Skåne och tillbringar fritiden på varsin skateboard. Karl-Erik är tacksam för att det fanns någon som förstod honom när allt kändes som svårast. Lina kunde ringa sent på kvällen för att fråga hur det var med Karl-Erik och gjorde en lista på saker som han skulle klara av, en sak i taget.

– Jag hade legat och stirrat i taket och undrat var barnen var när Lina kom in i bilden som ett fantastiskt stöd. Det var tack vare Lina som allting löste sig, säger Karl-Erik.

Lina har ett vanligt jobb också. Och fyra barn mellan 4 och 12 år. Ändå spenderar hon flera timmar varje dag på arbetet med Saknade Barns Nätverk. Det ramlar in nya fall varje vecka och det äldsta ärendet är inne på tionde året.

”Alla ska komma hem”

– Det kan vara väldigt tungt, en del bortföranden är övervidriga. Men jag måste hinna med. Det drabbar så många och det är inte förrän det drabbar en själv som man förstår vad det innebär, säger Lina som med åren har blivit ­insatt i allt som har med bort­föranden av barn att göra.

– Jag har lärt mig den hårda ­vägen. Jag är väldigt envis och ser inga återvändsgränder. Det finns alltid någon dörr som man inte öppnat än. Till slut ska alla barn komma hem.

Svenska hjältar

Vem: Lina Lundin, 31, Simrishamn.

Varför: För att hon genom sitt engagemang i Saknade Barns Nätverk under många år varit ett viktigt stöd för familjer som drabbats av barnabort­förande.

Publisert:

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!