Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Spetsen Theo blev räddningen – för Nathalie, 24

avHelena Mastberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Natalie Hanspers, 24, var deprimerad och orkade knappt kliva upp ur sängen.

När hon vågade söka hjälp och ta till sig att hon led av psykisk ohälsa, vände allt till det bättre.

Mycket tack vare japanska spetsen Theo, som blev Natalies lyckopiller och motivation.

– Han är min konstanta terapi, säger hon.

Så långt Natalie Hanspers kan tänka tillbaka på sin uppväxt så har hon lidit av inre stress och dålig självkänsla. Hon mobbades i skolan och har alltid varit väldigt känslig. En egenskap som tidvis gjorde att hon kände sig hudlös och som med tiden utvecklades till en depression.

– Jag har alltid tänkt att det var något fel på mig men nu ser jag min överkänslighet som en gåva. Den förstärker min intuition och hjälper mig förstå hur andra människor mår och vad de behöver vilket är en enorm fördel i min roll som coach, säger hon.

I dag har Natalie kommit på fötter igen och har startat ett eget företag där hon jobbar med bland annat mental coaching. Hon bor i ett eget litet hus på föräldrarnas gård i byn Solvarbo i Dalarna.

Föräldrarna blev oroliga

Hon har fortfarande kontakt med en terapeut och är noga med att inte ta på sig för mycket, för fort.

– Jag mår bättre än på väldigt länge samtidigt som jag fortfarande pusslar för att hitta balansen i livet. Jag vill gärna komma igång med mycket men måste bromsa mig för att inte halka tillbaka där jag var förut.

Foto: Pernilla Wahlman

När det var som mörkast sommaren 2016 så låg Natalie mest nerbäddad i sängen och fick ångest bara hon tänkte på att försöka skaffa ett jobb.

Hon visste att något var fel men levde i förnekelse eftersom hon inte ville se sig själv som någon som led av psykisk ohälsa.

Men föräldrarna blev så oroliga att de ringde vårdcentralen. Tack vare det fick Natalie antidepressiv medicin och kontakt med en psykolog.

– Det var internetbaserad terapi och det var nyttigt för mig att börja bena ut saker i mitt liv och varför jag mådde som jag gjorde. Ångesten minskade och jag mådde bättre säger hon.

Under hösten gick hon en veckolång kurs i personlig utveckling hos mediet Terry Evans. 

– Det förändrade mitt liv eftersom jag fick en massa insikter och bestämde mig för att utbilda mig till djurkommunikatör och livscoach, säger hon.

Japanska spetsen blev hennes räddning

Julen 2016 fick hon en speciell julklapp av sina föräldrar, den japanska spetsen Theo. Hela sin uppväxt hade Natalie drömt om en egen hund och nu fick hon uppleva hur mycket ett djur kan betyda för den som mår dåligt.

– Jag är övertygad om att djur är helande. De har inget ego och dömer ingen, säger hon.

Theo fick henne att kliva upp och att bry sig om en annan levande varelse. Hon fick ett syfte med dagarna och tvingades att gå ut.

– Ju mer han växte desto längre promenader blev det och idag går jag ut med honom fyra gånger om dagen, minst två timmar totalt, säger hon.

Theo och Natalie har blivit bästa kompisar och har hjälpt henne minst lika mycket som terapin.

– Han är min konstanta terapi som ger mig villkorslös kärlek. Han tvingade mig att ta ansvar även när jag var som mest deprimerad inte kände något syfte med mitt eget liv.

Vill få folk att känna sig mindre ensamma

Natalie har skrivit en kort och lättläst bok om relationer med titeln: ”Vad jag vill och vad är kärlek?” som släpptes i november 2017. I den delar hon egna erfarenheter men även tankar och teorier om relationer. 

Den är främst riktad till unga människor som känner sig osäkra i sig själva och relationer och kanske behöver en knuff i rätt riktning, förklarar hon.

Hon har också en Instagram: dinstorasyster med närmare 2 500 följare. Den fokuserar på mental coachning och hjälp till självhjälp.

– Jag vill vara en mentor och coach som gör att man inte känner sig så ensam i det svåra, som en storasyster.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM