PRESENTERAS AV

Fredrik räddade livet på tre i Thailand – hyllas som hjälte

SVENSKA HJÄLTAR

Halmstadbon Fredrik Twisselmann, 32, kopplade av på stranden på thailändska ön Koh Samui när han fick syn på en man som kämpade mot havsströmmarna ute i vattnet.

Han grabbade snabbt tag i en livboj, simmade ut och räddade mannen.

På semesterorten hyllas Fredrik nu som en hjälte – inte minst för att han även dagen innan räddat livet på två andra turister.

Foto: Privat / Chaweng Buri Resort
Fredrik räddade livet på totalt tre personer – och hyllas som en hjälte av hotellet.

Fredrik Twisselmann från Halmstad var på välbehövlig semester på ön Koh Samui i Thailand med sin mamma under jul och nyår. Målet var att ta det lugnt och bara njuta av sand, sol och bad.

Men flera gånger avbröts semesterlunken.

Den 2 januari satt Fredrik Twisselmann och slappade på stranden. Plötsligt fick han syn på en man som kämpade med att hålla huvudet ovanför vattnet i de två meter höga vågorna.

– Jag såg rätt som det var att han började kämpa ute i vågorna och stundtals hade huvudet under vattnet. Jag tänkte att det där kommer inte att sluta bra. Då var det bara att ta bojen och kila ut, säger Fredrik.

”Han var väldigt tacksam”

Fredrik Twisselmann simmade ut till mannen med livbojen, drog honom ur strömmen och simmade med mannen in till land. Mannen, en 36-årig turist från Indien, klarade sig helt oskadd och uttryckte sin tacksamhet flera gånger om.

– Han var ganska mållös och visste inte hur han skulle tacka mig. Jag är bara glad att det inte hände något med honom.

Var det inte läskigt?

– Nej, det var inte läskigt. Men man ska ha stor respekt för vattnet. Det är extrema krafter, strömmar och sånt.

Det slutade dock inte där. Redan dagen efter fick Fredrik Twisselman göra ytterligare en livräddningsinsats på semestern. Då simmade han ut och räddade en tysk och en fransk turist som fastnat i samma havsström.

Fredrik Twisselmann är visserligen utbildad havslivräddare och pluggar till vardags till brandman på MSB (Myndigheten för skydd och beredskap) i Sandö. Men det här var första gången han fick omsätta sina färdigheter i praktiken.

– Övning ger färdighet. Det var skönt att känna att jag klarade av det.

Efter händelserna diskuterade Fredrik säkerhetsaspekter med strandpersonalen och uppmanade dem att bland annat införskaffa större livbojar.

Hjälte i Koh Samui

Nu hyllas Fredrik Twisselmann som hjälte på semesterön. En fransk lokaltidning, Zone Samui, uppmärksammade hans insatser och hotellet Chaweng Buri har lagt upp ett hyllningsinlägg på Facebook där de skriver ”Fredrik Twisselmann – our hero”.

Men Fredrik ser inte sig själv som en hjälte.

– Jag gjorde det jag har övat på och det alla havslivräddare och brandmän skulle gjort i samma situation.

Hit reser vi helst 2018 00:47

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

ARTIKELN HANDLAR OM