Therése Lindgren: Jag är stolt över mig själv

Publicerad 2018-01-19

Prestationskrav, betyghets, kroppsideal och ”alla andras” välputsade bilder.

57 procent av landets unga tjejer mår dåligt.

Youtubern Therése Lindgren var en av dem.

– En riktigt dålig dag kommer jag inte ens upp ur sängen.

Therése Lindgren, 30, är en av Sveriges största Youtubestjärnor med nästan 600 000 följare. Hon har öppenhjärtigt berättat om hur hon lider av med psykisk ohälsa, både i sina böcker och i sin videoblogg.

I början av veckan avslöjade hon att hon startar sin första blogg.

– Bloggen är uppe och det känns superkul! Jag har länge saknat någon typ av hub där jag kan samla allt jag gör, men också någon kanal som är snabbare än Youtube, säger hon.

Du har pratat mycket om ångest – hur känns ångest för dig?

– Det känns som en rastlöshet och som att jag har gjort något dumt, som att jag ska bli påkommen på något sätt. Det är flera olika obehagskänslor på samma gång.

Hur är en dålig dag för dig?

– En riktigt dålig dag kommer jag inte ens upp ur sängen. Jag bara känner den här ångesten, och jag kan inte göra någonting. Då blir jag så stressad över allt jag borde. Jag ser vad alla andra gör i sociala medier och känner mig ännu sämre.

För Therése Lindgren började problemen i högstadiet – men i 25-årsåldern blev det ohållbart.

– Jag jobbade jag väldigt mycket, och jag fick prestationsbaserad lön. Jag försökte vara en person som var festens mittpunkt, och jag var väldigt socialt. Det var press att se ut på ett visst sätt. Det blev mycket krav från alla håll.

Under sjukskrivningen startade hon sin Youtube-kanal, och det blev till en oväntad succé när hon vågade prata från hjärtat om känslor som tyngde henne.

57 procent mår dåligt

Therése Lindgren är långt i från ensam. Siffror från Folkhälsomyndigheten visar att den psykiska ohälsan ökar – speciellt bland unga tjejer i Sverige.

Hela 57 procent av de 15-åriga tjejerna uppger att de mår dåligt.

– Det är fruktansvärt. Men förhoppningsvis innebär den siffran att det är fler som kan sätta ord på det. Hade jag fått frågan i den åldern så hade jag tillhört de procent som svarat ”nej, jag lider inte av psykisk ohälsa”, trots att jag nog gjorde det.

– Jag varit utbränd, jag har lidit av panikattacker och jag har haft sådan social fobi att jag har stängt in mig. Men det BLIR bättre. Och jag är den sista som någonsin trodde det. 

Vad tycker du att skolan skulle kunna göra bättre?

– Jag önskar att man kunde schemalägga ett ämne där man kunde prata om psykisk ohälsa, relationer och känslolivet. Det behöver unga! Det är få som har verktygen att prata om det. Man behöver tvingas till det för att lära sig prata om känslor.

Om du backar bandet – hur tror du att du själv hade kunnat bli hjälpt i tonåren?

– Jag tror att jag hade blivit mycket hjälpt av att bara få höra att det fanns andra som gått igenom liknande. I min familj och bland mina vänner pratade vi mycket – men inte så mycket om känslor.

Är du snällare mot dig själv nu?

– Ja. Framförallt så lyssnar jag på mig själv mer nu. Jag tror att jag kände varningssignaler förut också, men då ignorerade jag min kropps signaler.

Om man har en vän som mår dåligt – vad ska man göra?

– Våga ställa de obekväma frågorna. Det är lätt att bara stanna vid: Hur mår du?, och nöja sig med svaret. Men våga ställa en fråga till: Hur mår du egentligen?

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!