Treårige Tim får tillfälligt uppehållstillstånd – ”känns fantastiskt”

Tim, 3 år, skulle ensam utvisas till Nigeria.

Men nyligen kom beskedet – Tim får stanna.

Hans fosterhemsmamma Sandra Persson jublar.

– Det känns helt fantastiskt, säger hon.

Sandra Persson och Tim, 3 år.
Sandra Persson och Tim, 3 år.

Tim, 3 år, förstod inte riktigt all uppståndelse. Hans fosterhemsmamma Sandra Persson berättar att hon stod i en butik i Tomelilla med pojkarna när beskedet kom över telefon från Migrationsverket.

– Jag hade laddat inför ett negativt besked och så berättade han om det positiva. Jag började gråta högt av lycka, det hördes över hela butiken!

När de tog sig ut ur butiken förklarade Sandra vad som hänt, att Tim fått tillfälligt uppehållstillstånd.

– De tyckte nog först att jag mest var jobbig med alla känslor. Men sedan förstod de att det var för att jag var så glad.

”Brinner för barnen”

Tim, 3, omhändertogs av socialtjänsten när han var nyfödd och placerades i familjehemmet på Österlen och fick Sandra och Viktor Persson som fosterföräldrar. Där har han bott i hela sitt liv och det är allt han känner till. Den biologiska mamman ansågs inte kunna ta hand om honom och det fanns ingen pappa med i bilden.

Den biologiska mamman deporterades till Nigeria och sedan ville myndigheterna även att Tim skulle utvisas dit, något som Sandra och Viktor motsatte sig.

Familjen Persson fick hjälp av organisationen Brinn för barnen att skaffa ett juridiskt ombud. Tillsammans gjorde de en ansökan om verkställighetshinder till Migrationsverket. Sandra berättar att hon är så tacksam för hjälpen de fick av organisationen Brinn för barnen.

– De har varit helt fantastiska! Vi fick kontakt med dem ganska tidigt och Jessica Ivarsson och de andra där hjälpte oss sprida historien och även med namninsamling. Vi är så tacksamma för allt de gjort. De brinner verkligen för barnen på ett speciellt sätt.

”Många liknande fall”

Jessica Ivarsson på Brinn för barnen är överlycklig över att Tim nu fått tillfälligt uppehållstillstånd – samt att Ystads tingsrätt har beslutat om en vårdnadsöverflytt som gör att Sandra och Viktor blir särskilt förordnade vårdnadshavare åt den treårige pojken.

– Det tryggar hans anknytning till hans familj också och stärker allt. Nu tror jag faktiskt att han kommer få vara kvar i Sverige. Och Migrationsverket bedömer ju verkställighetshindret som bestående, säger Jessica Ivarsson.

 Jessica Ivarsson, ordförande för barnrättsorganisationen Brinn för barnen, som kämpar för barns rättigheter.
Jessica Ivarsson, ordförande för barnrättsorganisationen Brinn för barnen, som kämpar för barns rättigheter.

Hon konstaterar att det finns många andra liknande fall och att det är jätteviktigt att informationen om detta sprids.

– Just det här att man blir omhändertagen utifrån LVU när en förälder inte bedöms kunna ta hand om barnet och sedan fattar en annan myndighet beslut om att vi ändå kan skicka iväg barnet till ett land han inte känner till.

Hon menar att det resonemanget bryter mot barnkonventionen, att det går emot barnets rätt till trygghet och välmående. Att informera allmänheten och därigenom skapa ett tryck mot våra politiker och myndigheter är därför viktigt.

– Många förstår inte hur det går till och blir chockade över hur vi behandlar de mest sårbara. Just de här barnen som inte har svenskt medborgarskap är enormt utsatta och hamnar mellan stolarna.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.