Hjältehunden Agda gjorde sig redo för galan – på spa

Uppdaterad 2015-12-22 | Publicerad 2015-12-18

Det är första gången en hjälte viftat på svansen.

Och första gången en prisutdelare gnäggat.

När Svenska Hjältars Djurhjälte – hunden Agda, 3 – intog scenen, förvandlades Cirkus till… en cirkus.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Fredagskvällens yngsta, hårigaste och absolut gladaste hjälte var utan tvekan Staffordshire bullterriern Agda, 3. Årets Djurhjälte prisades för att hon när lill-matte Isabelle, då 5 år gammal, höll på att drunkna, larmade husse Johan Saarela, 34, och på så sätt räddade flickans liv. Och när Agda intog scen smittade jyckens glädje av sig på gästerna i Cirkus salong.

Spa-dag extra allt

Men för Agda började festligheterna tidigt på fredagen. I god tid före galan bjöds hon nämligen på tvätt, rengöring och bling på hundspa Doggistyle Groom & Spa i Stockholm, som ville belöna 3-åringen för sin otroliga insats.

Med kisande ögon och till tonerna av klassisk julmusik, njöt Agda av Claire Penrods, 25, grundliga borstning, öronrengöring och trampdynekräm, men såg mindre övertygad ut när hårtorken, kloklipparen och tandskrapan plockades fram. När det var dags att pimpa klorna och dekoreras med julrosett svepte dock svansen glatt igen.

– Hon är mycket duktig första gången på spa och har väldigt fina och välvårdade tänder, berömde Claire Penrod.

När det några timmar senare sen var dags att inta Cirkus fick husse Johan kämpa för att inte bli dragen ut på scen av en ivrig Agda. Där ute väntade nämligen ingen mindre än ATG:s miniatyrhäst Vinnie, som var en alldeles för lockande prisutdelare för den fyrbenta hjälten.

– Hon trodde att Vinnie var en stor hund så hon ville fram och hälsa, säger Johan och skrattar.

– Men jag är förvånad över hur lugn hon annars var. Det var jättemycket folk som kom och gick under kvällen men hon brydde sig inte. Hon trodde väl att hela tillställningen var för henne – hon är stjärnan och showen.

Hjälper hemlösa hundar

Medan hästen Vinnie sen passade på att dekorera scenen med oönskat pynt, berättade husse Johan att prissumman om 25 000 kronor som familjen får skänka till valfritt välgörenhetsändamål, i Agdas namn går till ideella föreningen Bosses hundhjälp.

– De hjälper Göteborgs hundägande hemlösa med hundmat och veterinärskostnader, och gör ett jättebra jobb. Det känns skönt att kunna bidra, säger Johan.      

Och efter festligheterna är Agda enligt husse helt slut. Det har varit en intensiv tid för den ludna hjälten som blivit något av en celebritet hemma i Boden – och ute i landet. När familjen tidigare i veckan kom till Stockholm blev superhunden igenkänd redan på hotellet. 

– När vi sen minglade efter galan var det så många som kom fram och ville klappa och ta bild på Agda så hon var helnöjd, säger Johan.

– Nu tror hon att alla som kommer hem till oss är här för att hälsa på henne – hon är en liten diva. Men det har hon all rätt att vara.  

ÅRETS DJURHJÄLTE:

Hunden Agda, 3, Boden

”Staffordshire bullterriern Agda är en hjälte för att hon larmade husse och räddade livet på då 5-åriga Isabelle som höll på att drunkna.”

Följ ämnen i artikeln