PRESENTERAS AV

Krister drabbades av över 60 hjärtstopp – under ett dygn

SVENSKA HJÄLTAR

”Jag minns att jag hörde hur hans revben knäcktes”

1 av 3 | Foto: TOR LARSSON
Krister drabbades av över 60 hjärtstopp – under ett dygn. I dag har Johanna utbildat sig till HLR-instruktör.

Allt är som vanligt när Johanna Sundin, 35, i juli i fjol stiger upp för att gå på toaletten.

Plötsligt står hennes panikslagna pappa i dörren – något har hänt hennes man Krister, 40, som ligger kvar i gästrummet.

– Han krampade och andades ryckigt med ett snarkande ljud – sen slutade han helt, berättar Johanna.

Hon sliter ner sin livlösa man på golvet och påbörjar hjärt- och lungräddning.

– Jag minns att jag hörde hur hans revben knäcktes när jag tryckte, att jag tyckte synd om honom, säger Johanna.

Bara ett par månader tidigare har hon på jobbet gått en kurs i HLR. Där hon kämpar på golvet minns hon kollegans tips om att hålla kompressions-takten till låten ”Stayin' alive” – och börjar tyst nynna.

– Man vet inte på förhand hur man reagerar i en sån situation men jag är glad att jag lyckades behålla lugnet.

I 13 minuter utför hon HLR. När ambulansen kommer startar Kristers hjärta mirakulöst nog på första försöket med hjärtstartaren.

I tre dygn ligger han nerkyld och sövd för att skydda hjärnan. Under det första dygnet drabbas han av mer än 60 hjärtstopp, en svindlande siffra till och med för läkarna.

Drabbas av organsvikt

Själv minns han ingenting av det som hände men det gör Johanna. Ljuden. Lukterna. Hur det var som på film när personalen skrek ”undan”. Hon får veta att sannolikheten för hjärnskador är stor.

– Efter tre dygn väckte man sen Krister och det var en lättnad – han kunde röra armar och ben och han kom i håg pinkoden till mobilen, säger Johanna. 

I en månad ligger han kvar på sjukhus. Han drabbas av hjärt-, lever- och njursvikt men hans hjärna klarar sig nästan helt utan men.

Och i dag har livet sakta återgått till det normala. Krister har problem med koncentrationen, äter medicin för hjärtrytmen och har fått en ICD, en implanterbar defibrillator, inopererad.

Enligt läkarna hade inget EKG i världen kunnat förutse vad som hände – Krister var en aktiv och fullt frisk kille. Nu vill han tacka all personal, släkt och vänner – och Johanna.  

– Att jag skulle drabbas av hjärtfel fanns inte på kartan. Nu har jag upplevt hur snabbt livet kan vända. Vi har alla måsten men försök att stanna upp och göra det du drömmer om, säger Krister.

För att parets vänner skulle få veta vad som hänt gjorde Johanna en film som sen snabbt spreds i sociala medier. Människor hon aldrig träffat har hört av sig och lovat lära sig HLR.  

– Och att inte gnälla när det är utbildning på jobbet. Själv har jag gått en instruktörsutbildning och ser fram emot att hålla kurs. 

Så utför du hjärt-lungräddning:

1. Livstecken

Leta efter tecken på liv. Andas personen normalt?

2. Larma 112

Ring 112 om personen andas onormalt eller inte andas alls.

3. Gör hjärtkompressioner

Placera dina händer ovanpå varandra mitt på personens bröst. Tryck 30 gånger, 2 gånger per sekund, och tryck ned bröstkorgen minst 5 cm. Släpp upp bröstkorgen helt mellan kompressionerna.

4. Inblåsningar

Steg 1: Öppna luftvägarna genom att böja huvudet bakåt med en hand på pannan och två fingrar under hakan.

Steg 2: Ge två inblåsningar. Blås tills bröstkorgen höjer sig. Fortsätt varva med 30 kompressioner och två inblåsningar tills du blir avlöst.

Källa: Hjärt-lungfonden