Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Polishunden Zeke hittade försvunna Ayla

Av: 

Malin Wigen

SVENSKA HJÄLTAR

Treåriga Ayla försvann under en skogspromenad med sin förskola och polisen gav sig ut för att leta. Lyckligtvis hittades hon välbehållen – av polishunden Zeke. Nu hyllas hunden av pappan Per-Arne Birkesten.

– Det var bara bra att det var en hund som hittade min dotter, det gjorde det lite lättare för henne, säger han.

I tisdags försvann plötsligt treåriga Ayla under en skogspromenad med sin förskola i Tullinge i Stockholms län. Enligt polisen ska personalen letat innan de slog larm vid 10:16. Både polishelikopter, ett antal polispatruller och polishunden Zeke och hans förare sattes in för en räddningsinsats.

Fyrtio minuter efter att flickan försvunnit sattes Zeke i arbete. Ekipaget letade intensivt, innan Zeke efter trettio minuter vindmarkerade, och visade att han kände något i närområdet. Strax därefter var flickan återfunnen sittandes på en sten mitt i skogen, skärrad och ledsen men oskadd. Hundföraren lyfte upp den lilla flickan och bar henne ut ur skogen”, skriver polisen på sin Facebooksida.

Pappan: ”Är helt fantastiskt”

Ayla ska ha varit oskadd när hon hittades enligt polisen, men ledsen. Dessutom ska hon ha varit både vänlig och modig. Polisen Danne, som undertecknat inlägget, hoppas att hon kommer att minnas mötet med polishunden som något positivt. Och enligt pappan Per-Arne Birkesten, som hyllar Zeke, är det inte helt omöjligt.

– Det är helt fantastiskt. Man får med sig min dotter, hon är väldigt skygg mot okända människor i vanliga fall men just hundar gillar hon. Det var bara bra att det var en hund som hittade min dotter, det gjorde det lite lättare för henne. Hon kommer inte att gilla hundar mindre efter det här, säger han och fortsätter:

– Vi frågade igår kväll om vem som hade hittat henne och hon sa att det var en stor ”vavava”, hon pratade jättemycket om hunden. Det känns jättebra att få visa tacksamhet till hundföraren och hundens arbete och att man hittade henne så pass snabbt.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Försvunnen flicka hittad

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenska hjältar

Hundar

Barn & unga