PRESENTERAS AV

Ingegerd, 83, plöjde genom nazisterna med sin kundvagn

1 av 2 | Foto: Skärmdump Twitter/Anders Deros
Ingergerd, 83, satte ned foten.
SVENSKA HJÄLTAR

83-åriga Ingegerd ilsknade till när hon såg nazisterna från NMR och tog sikte mot dem med sin kundvagn. Nu hyllas hon för sitt agerande.

– Jag är förbannad. Varför ska de komma hit och förstöra? Kostar inte detta? Jag kör rakt på dem. Rakt på dem, säger hon till Dagens ETC.

I lördags samlades nazistiska Nordiska motståndsrörelsen för att hålla sin planerade marsch I Göteborg. På plats var även flera motdemonstranter för att visa sitt ogillande men den som gjorde mest avtryck är pensionären Ingegerd, 83.

När nazisterna befann sig på Ica Maxi i Mölndal dök hon upp från ingenstans med en stor kundvagn – med den tog hon sikte och plöjde rakt igenom den största klungan.

– Jag är förbannad. Varför ska de komma hit och förstöra? Kostar inte detta? Jag kör rakt på dem. Rakt på dem, säger hon i ett klipp till reporten Eigil Söderin vid Dagens ETC.

Enligt tidningen vek hon sig inte utan en 20-åring med rakat huvud och en hoprullad nazistflagga fick kliva åt sidan för att inte bli påkörd. Cirka 30–40 nazister fick dela sig för att ge plats.

Efter att Dagens ETC:s reporter Eigil Söderin la ut klippet på Twitter har det fått stor spridning och hon hyllas: ”Vilken hjälte” skriver någon och ”Kruttant med hjärtat på rätt ställe”, skriver en annan.

”Jag tänkte inte på risken, ilskan tog över”

Enligt Ingegerd stötte hon på några av nazisterna inne i butiken innan hon körde på dem med vagnen.

– Det var sex sådana där killar, tuppar från NMR. De var väldigt stöddiga och det triggade mig, säger hon till Dagens ETC.

Hon ska inte ha varit rädd.

– Inte ett dugg. Det var ju fullt med poliser överallt. Jag tänkte inte på risken, ilskan tog över. Hela Göteborg var i uppror mot nazisterna och när jag plötsligt hade dem framför mig ville jag protestera, säger hon till tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM