PRESENTERAS AV

Drömmen i jul – en varm dusch

Så kan du hjälpa barnen på flykt

avJakob Andersson

I ett fallfärdigt hus utan riktiga fönster bor mamma Nihad, pappa Helal och de tre barnen. Yngst är Fatima, 3.

Nu kommer vintern med kyla och snö – igen. Det blir familjens femte vinter på flykt.

– Barnen fryser varje gång vi försöker tvätta dem. Vi kan bara drömma om att kunna ta en varm dusch, säger Nihad.

Med hjälp av Sverige för UNHCR, FN:s flyktingorgan, får Aftonbladet kontakt med trebarnsfamiljen i Jordanien.

Familjen bor i Mafraq i den norra delen av landet, inte långt från gränsen till deras hemland Syrien. I södra Syrien, i staden Dar'a, ligger det som var deras hem. När kriget tvingade dem på flykt bodde 100 000 i staden, hur många som bor kvar i dag är det ingen som riktigt vet.

Lever i fallfärdiga hus

Det här blir trebarnsfamiljens femte vinter på flykt. I likhet med tusentals andra flyktingar har de tvingats bosätta sig i övergivna eller fallfärdiga hus i norr Jordanien.

Här för vinterstormarna med sig regn och snö, och temperaturen faller ofta till under nollan. För människorna som lever här är drömmen om om ett varmt hem närmast ouppnåelig.

Foto: UNHCR Jordan/Hawari
Fatima, 3, och hennes mamma Nihad fasar för ännu en vinter i ett hus utan riktiga fönster.

– Vi har bara en bit plast att täcka hålen där fönstren ska vara. När det är blåsigt så slår de i vinden. Jag frukar för mina barn som måste leva under de här förhållandena, berättar mamma Nihad.

Huset familjen lever i är inte alls rustat för vintern.

– Vi har inga fönster i köket eller badrummet. När jag duschar barnen skakar de av kylan. Det är inte lätt att hålla huset varmt, säger Nihad.

För familjens yngsta dotter, 3-åriga Fatima, är livet på flykt allt hon känner till. Men hennes föräldrar lever ännu på hoppet om att någon gång få ett bättre liv.

– Jag vill bara ha en säker framtid för mina barn, så att de inte behöver gå igenom det vi har gjort, säger Nihad.

1 av 4 | Foto: UNHCR Jordan/Hawari 
Fatima, 3, känner inte till något annat liv än det på flykt.

Besvikelsen över att kriget i Syrien aldrig verkar ta slut tynger familjen. Mamma Nihad och pappa Helal har svårt att tala om vad de har för förhoppningar om framtiden, vardagens problem tränger sig på och är mer akuta.

Kylan gör barnen sjuka

Nu när kylan tränger in i huset genom plasten blir barnen sjuka. Tuffast är det för Fatimas storsyster Milyar. Grundläggande sjukvård finns inte där familjen nu bor.

– Milyar lider av astma och kylan gör hennes tillstånd sämre. Vi är beroende av hjälp med kontanter från UNHCR för att kunna hålla hennes rum varmt. Hemma i Syrien var det aldrig så här, säger Nihad.

Bekymrat ser hon och maken Helal hur vintervinden sliter i den enkla plasten i huset.

– Allt jag vill just nu är att barnen ska få ett varmt hus, en varm dusch och lite bra mat.

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

ARTIKELN HANDLAR OM