PRESENTERAS AV

”Aldrig i livet att jag viker mig”

avLinda Hjertén

SVENSKA HJÄLTAR

Barbros ytterdörr sprängdes – men hon fortsätter kampen mot mc-ligorna

Foto: Björn Lindahl
ELDSJÄL 2008 ”Vi kommer aldrig att kunna utrota den organiserade brottsligheten – men vi kan hålla jämna steg”, säger åklagare Barbro Jönsson. Det har gått ett år sedan någon placerade en sprängladdning och tände på vid hennes ytterdörr. Barbro hade tur, just denna dag hade hon åkt hemifrån lite tidigare än vanligt. Hotbilden mot henne finns kvar och hon tvingas nu leva på hemlig adress.

Barbro Jönsson har ett mål i livet.

Att hålla jämna steg med den organiserade brottsligheten.

Nu kan hon göra det under titeln Svensk Hjälte.

– Aldrig i livet att jag viker mig.

Foto: Roger Lundsten
Bombdådet mot Barbro Jönsson den 20 november förra året.

Det är lätt att säga att man skulle göra det rätta om det krävdes.

Men det är svårare att verkligen göra det – framför allt när det hotar ens säkerhet, trygghet och eget liv.

För ett år sedan ställdes åklagare Barbro Jönsson inför just det dilemmat.

Samtidigt som hon skulle väcka åtal mot tre personer med kopplingar till Brödraskapet Wolfpack sprängdes ytterdörren till hennes radhus i Trollhättan.

Hallen blåstes ut

Någon gick fram till hennes dörr tidigt på morgonen, placerade ut en kraftig sprängladdning och tände på.

En vanlig dag skulle Barbro varit hemma samma tidpunkt som bomben detonerade. Men just denna tisdag hade hon gett sig av hemifrån lite tidigare.

Så här, ett år senare och över en ceasarsallad, kan Barbro ganska lugnt konstatera:

– Hade jag befunnit mig vid dörren just då hade jag förmodligen dött.

Hela hallen blåstes ut och splitter och bråte var allt som fanns kvar av inredningen.

– Jag fick ett samtal om vad som hänt när jag var på väg från tåget. Det tog en stund innan jag själv förstod omfattningen. Själva händelsen har jag nog fortfarande inte förstått, säger hon.

”Rolig tjurskalle”

I medierna spekulerades det i om Barbro skulle våga fortsätta målet. Bara två dagar senare skulle ju åtalet lämnas in och ingen hade ännu gripits för attentatet.

Barbros väninna Joanna Andrén Jaldin visste på en gång att hennes vän aldrig skulle vika sig. Hon beskriver åklagaren som en rolig tjurskalle med en vilja av stål.

– Jag tänkte att detta om något skulle vara tändvätska för Barbro.

Barbro var nervös när hon skulle in i rättssalen.

– Det malde i bakhuvudet hela tiden. Men jag visste att jag inte med hedern i behåll kan be vanliga människor att vittna om jag själv backar ur på en gång, säger Barbro.

Hemlig adress

Över en natt blev åklagaren rikskändis. Barbro fick representera hur viktigt det är att inte vika sig för organiserad brottslighet. Men hennes kamp varken började eller slutade då.

I dag är hon stabschef på länskriminalen i Göteborg och hon jobbar mycket. FÖR mycket, säger hon själv.

– När jag kommer hem efter en arbetsdag orkar jag oftast bara lägga mig i soffan och titta på ”CSI”. Jag har inte många vänner men de som finns har hängt med länge.

– Vi brukar lösa världsproblem över en flaska vin. Barbro är bra att diskutera allt med, stort som smått, säger Joanna.

Barbros familj består av vänner och syskon. Jobbet är inte bara en drivkraft, det har också slukat mycket tid.

– Jag har helt enkelt inte träffat den rätte och har heller inte varit så angelägen om att skaffa barn att jag gjort det på annat sätt. Det är klart att jag kan känna en sorg i det ibland.

I dag bor hon fortfarande ensam, men nu på hemlig adress.

Hotbilden är kvar

Hotbilden mot henne finns kvar och Barbros liv har oåterkalleligt förändrats.

– Men jag skulle göra om det igen, det skulle jag.

Svensk Hjälte är en titel hon är stolt över, men som hon inte själv tycker att hon kan titulera sig med. Men hennes vänner har inga problem med det.

– Folk letar i dag efter någon som kan hjälpa dem i kampen mot den organiserade brottsligheten och i och med det Barbro gjorde fick folk ett ansikte på någon som stod upp. Hon är väl värd det här, säger Joanna Andrén Jaldin.

Detta har hänt

Tidigt på morgonen den 20 november i fjol detonerar en sprängladdning utanför åklagare Barbro Jönssons villadörr i Trollhättan.

Barbro skulle egentligen varit hemma vid tidpunkten då bomben detonerade men hade lämnat huset tidigare för att åka på en föreläsning i Göteborg.

Samtidigt som bomben detonerade jobbade hon med ett åtal mot tre personer med anknytning till den kriminella gruppen Brödraskapet Wolfpack för ett misstänkt mordförsök på en barnfamilj i Lilla Edet. Dådet mot Barbro kopplades därför samman med det pågående målet.

Trots det som hände lämnade Barbro Jönsson två dagar senare in åtalet och två veckor senare stod hon i rätten.

Barbro lever nu mera på hemlig adress och har fortfarande med personskydd. Ingen har gripits för händelsen som rubriceras som mordförsök.

Juryns motivering

”Barbro Jönsson är en Svensk Hjälte för att hon, trots upprepade hot och en sprängd ytterdörr, inte låter sig skrämmas – utan står upp för sin tro på rättvisan.”