Årets ungdomshjälte

PRESENTERAS AV

Här är deras starka protest – mot killarna i skolan

avMalin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Några tjejer i nioende klass fick nog av trakasserierna killarna utsatte dem för dagligen – och bestämde sig för att sätta ned foten med en film.

– I grund och botten var det ett statement mot killarna i vår årskurs, säger 15-åriga Linn Agelstam.

Mitt första minne från den här skolan är att få mynt kastade på mig medan killen i fråga ropar ’kasta pengar på slynan’. Det var min första veckan i den här skolan” och ”Jag ger dig tusen spänn om du har sex med mig”, är två av flera kommentarer som tjejerna på Kunskapsskolan i Enköping fått höra från killar under sin skolgång – både i och utanför skolan. I en film av tio tjejer på skolan ser man de läsa upp vittnesmål som de samlat in, för att visa hur vardagen ser ut för en 15-årig tjej.

Enligt Linn Agelstam, 15, har de känt att killarna på skolan betett sig dåligt mot dem och tjejer i allmänhet. Kränkningar, sexistiska kommentarer och glåpord har varit en del av högstadieperioden. I höstas, efter en idrottslektion, fick de nog.

– De hade betett sig lite extra dåligt. I omklädningsrummet sa vi att nej, nu får det vara nog.

Det var då de bestämde sig för att göra en film som speglar vad de utsätts för dagligen.

– En film var det som låg smidigast till hands att göra för att kunna sätta ned foten och trycka upp det i deras ansikte – vad det faktiskt är de utsätter oss för dagligen. I grund och botten var det ett statement mot killarna i vår årskurs.

”Grät under filmen”

I mitten på december var den klar och för två veckor sedan visade de upp den för skolans elever. Inför visningen fick de hjälp av lärare och rektorn så att de kunde göra detta på ett proffsigt sätt. Dessutom fick de ha samtal med bland annat kuratorer som förberedde dem på att de kunde få dålig respons.

– Jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv, säger hon.

Men responsen blev över all förväntan.

– Reaktionerna var otroligt bra. Tjejer i vår årskurs var väldigt rörda och grät under filmen medan killarna tog åt sig ganska hårt. Det är många som har bett om ursäkt och som har haft ganska stor ångest då de inte insett vidden av hur mycket de kan såra en.

Efter filmen så hölls det även en lektion om ämnet – och tjejernas initiativ har gett resultat, menar Linn.

– Det är en helt otrolig skillnad. Det är helt nya killar som sitter framför oss på skolbänkarna nu, det är jättehäftigt att se.

”Var nog en smäll i magen”

De är tudelade till att det behövdes ett initiativ av detta slag för att göra en förändring.

– Vi är glada över att den fått spridning samtidigt är det hemskt att det behövs. Men jag tror att filmen behövdes just för att det var så konkret. När man annars pratar i termer kring det här problemet är det ganska abstrakta grejer som inte riktigt går att sätta fingret på. Då är det lätt för en kille att distansera sig, säger hon och fortsätter:

– Nu var det citat och händelser som de själva hade åstadkommit ganska nyligen. Det var nog en smäll i magen för ganska många, och det behövs.

Hon vill förtydliga att det här är ett problem som förekommer på alla skolor.

– Det är inte en dålig skola, vår skola är snarare en väldigt bra skola som tagit mod till sig att lyfta de här frågorna. Det är inte skolan i sig det är fel på utan det är fel på en struktur, som råkar förekomma även hos oss.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM