Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Kvinna födde barn på flyg till Stockholm

Av: 

Linnea Carlén

SVENSKA HJÄLTAR

En 35-årig kvinna födde natten till lördag ett barn ombord på ett flyg från Istanbul till Stockholm.

– Hon födde det mitt i luften. Det var lite oroligt, flygpersonalen fick en chock och ville först nödlanda i Ukraina, säger Nisrin Sabuncu, som hjälpte till under förlossningen.

När planet landade på Arlanda möttes kvinnan och barnet av ambulanspersonal, som klippte navelsträngen och förde dem till Danderyds sjukhus.

Efter drygt en och en halv timme i luften hörde Nisrin Sabuncu högljudda röster och en kvinna som tjafsade med flygpersonalen ombord på nattflyget till Stockholm, Arlanda.

”Hon var jätterädd”

Det visade sig att kvinnan var gravid, och plötsligt börjat få kraftiga värkar.

– Alla fick panik. Flygpersonalen fick en chock och ville nödlanda på direkten i Ukraina. De var rädda att det skulle hända något, säger Nisrin.

– Kvinnan pratade bara arabiska så jag hjälpte till och tolkade. När hon förstod att de ville nödlanda i Ukraina så blev hon jätterädd för hon kom från Syrien och var ensam med tre barn ombord och det här var första gången hon skulle komma till Sverige.

En annan som kom till kvinnans hjälp sedan kabinpersonalen ropat ut i högtalarna om det fanns några läkare ombord var Hanife Duru, 35, som är utbildad undersköterska.

Hanife berättar för Aftonbladet att hon aldrig förlöst ett barn tidigare men att hon själv fött barn och under sommarpraktik på Karolinska sjukhuset varit med på ett antal förlossningar.

– Jag sa att hon skulle kolla om vattnet hade gått och följde med henne till toaletten. Hon kom ut och sa att det var blodblandat vatten, och då förstod jag att det inte var långt borta, säger hon.

Födde en pojke

Både Nisrin och Hanife berättar att man verkligen såg hur ont kvinnan hade men att hon i rädsla för att planet skulle nödlanda insisterade på att hon kunde genomlida flygningen.

Men till slut gick det inte.

– Värkarna kom var femte minut och jag bad kabinpersonalen lägga ut en filt på mittgången längst bak i planet och komma med handdukar, papper, handskar, plastpåsar och vatten. Så snart vi flyttat henne till golvet började hon krysta, säger Hanife Duru.

– Jag var själv lite rädd men visade inte det utan bad henne slappna av och ta det lugnt. Efter tre krystningar och en kvart senare var barnet ute.

Drygt 45 minuter innan landning föddes barnet, en pojke. Och hela planet började klappa händerna.

– Vi la honom på hennes mage och där låg han tills planet landade, säger Hanife.

"Ambulans på plats när de landade”

Johan Live, pressansvarig på Swedavia, bekräftar att ett barn föddes ombord på ett plan som landade på Arlanda vid halv ett tiden i natt.

– Jag har fått information om att ett flyg tillhörande flygbolaget Pegasus, som kom från Istanbul och landade på Arlanda halv ett, där det ska vara en kvinna som förlöst ett barn ombord, säger Johan Live.

– Vi såg till att det fanns ambulans på plats när planet landande, mer än så vet jag faktiskt inte.

Klockan 00.25 landade planet på Arlanda. På plats fanns förutom ambulanspersonal som klippte barnets navelsträng även kvinnans familj, som tog hand om de två något äldre barnen som hon flög med.

Vid ettiden hade kvinnan och barnet förts iväg i ambulans, enligt Nisrin till Danderyds sjukhus tillsammans med kvinnans yngsta barn.

– Det är en rätt ovanlig händelse, säger Nisrin och skrattar lite.

– Jag är glad att jag fanns där, för jag vet inte hur det hade gått annars. Hon pratar ju bara arabiska och jag märkte att hon blev lite lugnare när hon märkte att någon förstod henne.

Publisert:

LÄS VIDARE

Födde barn i bilen under poliseskort

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!