Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Gabriellas pappa dog i ALS – nu har hon samlat in över en miljon

Gabriella hade aldrig hört talas om den grymma sjukdomen som plötsligt vände upp och ner på hennes liv när den drabbade hennes far. Hon sörjde – och organiserade sig.

– Jag trodde inte att jag skulle komma så här långt, säger Gabriella.

För fyra år sen förlorade Gabriella Waldenström, 26, sin far i ALS, en sjukdom hon aldrig hört talas om. För att öka kunskapen kring sjukdomen startade hon Facebook-sidan ”Fuck ALS” där hon upplyste om sjukdomen och erbjöd egentillverkade armband i utbyte mot en gåva till förmån för ALS-forskning.

– Det första målet var bara att få in cirka 10 000 kronor med hjälp av bara familj och anhöriga, berättar Gabriella.

Men intresset för frågan och viljan att hjälpa till var större än hon väntat. Målet på 10 000 kronor nåddes ganska så fort. I dag, exakt fyra och ett halvt år senare, har hon fått in en miljon kronor till förmån för kampen mot ALS.

– Jag trodde inte att jag skulle komma så här långt, säger Gabriella.

En grym sjukdom

Sjukdomen amyotrofisk lateral skleros (ALS) är en nervsjukdom där nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör. Det leder till att personens muskler förtvinar och förlamar kroppen– samtidigt som hjärnan är helt medveten om vad som händer.

– För min pappa började det med att han fick det svårigheter att lyfta på foten och greppa saker. Sen förlorade han stegvist förmågan att gå. Slutligen förlamade det svalget och då förlorade han förmågan att äta och prata, berättar Gabriella.

I slutskedet satt hennes pappa i en permobil och kommunicerade enbart via ögonkontakt och en dator. Det värsta av allt var att hennes pappa var helt klar i huvudet.

– Jag tycker det är en av de mest grymma sjukdomarna. Inte för att den drabbade just min pappa utan för vad den gör med en människa, och att det dessutom inte finns något botemedel, säger hon.

”FUCK ALS”

Efter att pappan gick bort ville hon uppmärksamma sjukdomen. På Facebook-sidan ”Fuck ALS” började hon dela forskningsstudier, artiklar och intervjuer som handlade om sjukdomen och erbjöd sina egentillverkade armband.

Hon bestämde sig för ett mål på 100 000 kronor. Sen blev målet 200 000 kronor och successivt har det bara ökat. Nu har över en miljon kronor samlats in via Fuck ALS.

– Det innebär ju att 250 000 kronor kommit in per år, vilket är enormt, säger hon.

”Responsen har varit enorm”

Gabriella känner att kunskapen kring sjukdomen är väldigt låg. När hon nåddes av pappans sjukdomsbesked visste hon nästan ingenting om vad ALS var för sjukdom och vad den innebar, något som hon tror att fler kan känna igen sig i och det är därför forumet varit så viktigt.

– Responsen har varit enorm. Man har hittat en samhörighet med alla de som skänker och följer en och som kanske känner som jag gjorde, att när jag fick det här beskedet i mitt liv - så hade jag ingen att bolla med, säger hon.

Nu har målet på 1 000 000 passerats – men insamlingen är fortfarande igång. Tanken är ändå att avsluta insamlingen för nästa steg i kampen är att vara ambassadör för Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning.

– Jag har ju kommit med flera mål flera gånger, men tanken är ändå att trappa ner nu, säger Gabriella.

Gabriella vill verkligen trycka på gemenskapen och vikten av att göra saker tillsammans. Förutom att hon lyckats samla in en häftigt stor summa så är hon överväldigad över människors engagemang och deras vilja att finnas där.

– Det har varit väldigt många som velat engagera sig med mig. Jag har ju gjort armbanden – men pengarna har ju faktiskt kommit in från alla de som skänkt.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.