Årets hållbarhetshjälte

700 ungdomar rycker ut och städar: ”Vill inte bada i skräp”

Av: 

Angelica Öhagen

Engångsartiklar är det som det hittas mest av längs stränderna.
Engångsartiklar är det som det hittas mest av längs stränderna.

SVENSKA HJÄLTAR

Bohuskusten är en sommaridyll – och ett av Europas mest nedskräpade områden.
Det senare rycker en grupp ungdomar nu ut för att ändra på.
– Vi vill slippa bada i skräp i sommar och se till att inte heller djuren behöver fastna i det, säger Maja Hallsten, 14, från Tjörn.

Trots att 1 559 sopsäckar fylldes med skräp så sent som i april ligger nu mängder med nytt avfall längs Bohuskusten. Förra gången var det över 2100 ungdomarna som var ute och städade och nu ger sig omkring 700 ut igen. En av dem är Maja Hallsten, 14, som ska ut med sitt fotbollslag IFK Valla.

– Förra gången var vi ute och plockade i fyra timmar och då fick vi ihop fyra säckar med skräp, och sen lite lösa större saker också som plankor, säger hon.

För Maja och hennes lagkamrater är initiativet Städa kust bra på flera olika sätt.

– Det är kul att göra en insats ihop, och att göra fint för människor som ska bada och för djuren så att de slipper få i sig plast. Sen får vi in pengar till laget också så att vi kan göra grejer vi vill göra.

Det är lokala företag och organisationer - och i viss utsträckning kommuner - som ser till att idrottsföreningarna får ersättning för sin insats. I förväg tilldelas ungdomarna varsitt område utmed Västkusten som sedan städas från Strömstad i norr till Ängelholm i söder.

– Det mesta vi hittade var olika saker i plast men det var även mycket annat som spolats i land, säger Maja.

Maja Hallsten, 14, är en av ungdomarna som städar Västkusten inför sommaren.

Mer skräp än vanligt

Just Bohuskusten, där Maja bor, drabbas extra hårt av nedskräpade stränder på grund av Jutska strömmen. Den löper genom Nordsjön utmed tyska och danska kusten genom Skagerack och Kattegatt och för i ytvattnet med sig tusentals kubikmeter sopor.

Projektledaren Mårten Heslyk på Städa kust upplever att det utöver det har blivit extra mycket skräp på Västkusten nu när så många är hemma och ute i naturen.

– Man kan se det i friluftsområden, att människor tyvärr inte är så bra på att ta med sig sitt skräp därifrån. Sen blåser det omkring och hamnar i vattnet, säger Mårten Heslyk.

Han är därför extra glad att de fått in en ny sponsor just i år så att de kan skicka ut ungdomar och städa ännu en gång.

Enligt beräkningar flyter motsvarande fem badkar med skräp in till Bohuskusten - varje timme. År 2017 larmade FN om att det år 2050 kommer att finnas mer plast än fisk i våra hav. På Västkusten är dock många ungdomar redo att rycka in för att se till att fiskarna inte ska få i sig så mycket plast.

– Sedan vi startade år 2010 har intresset för städningen växt och vi har flera föreningar som vill vara med men som vi behövt tacka nej till för att vi inte haft sponsorer. Så nu får fler komma ut och vi kan städa ännu en gång. Det är vi glada för, säger Mårten Heslyk.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan i december.

Nominera din hjälte här nedan!

ANNONS

Klimatförändringar drabbar barnen - Genom UNICEF kan du hjälpa till.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Leas smarta knep gör spräpplockningen rolig

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets hållbarhetshjälte

Klimat & miljö

IFK Valla

Västkusten

Tjörn

Skräp