Svenska hjältar

PRESENTERAS AV

Ann-Kristin var hemlös missbrukare – nu har hon talat i riksdagen

avJonas Sylvén Möller

Publicerad:
Uppdaterad:

Ann-Kristin Sörensen tog amfetamin och var bostadslös.

Nu har hon hållit tal för politiker i Sveriges riksdag – för att hjälpa andra.

– Jag vill visa att det finns ett annat liv, säger hon.

Det blåser kallt en februarimorgon utanför Sveriges riksdag i Stockholm. 45-åriga Ann-Kristin Sörensen trampar otåligt på stället för att hålla värmen.

Hon kommer fram till vakten i entrén som prickar av hennes namn på en lista.

– Om en stund ska jag hålla tal för politiker här inne om hemlöshet. Det känns stort och nervöst. Här inne spelar det man säger roll, säger hon.

Ann-Kristin, eller Anki som vännerna kallar henne, levde själv i hemlöshet och missbruk i 18 år. Idag är hon ren, har bostad, jobb och hjälper andra utsatta.

Men vägen hit har varit lång.

Foto: PONTUS ORRE
Ann-Kristin Sörenssen och sambon Bo Pettersson utanför riksdagen.

Inga drömmar om framtiden

När Ann-Kristin växte upp i Helsingborg hade hon inga drömmar om framtiden.

Innan hon fyllt 20 år hade hon förlikat sig med att hennes liv skulle bestå av att en gång i månaden lämna in en ansökan om försörjningsstöd på ett socialkontor. Och att ta hand om dottern förstås.

Ann-Kristin blev mamma när hon var 16 år gammal.

– Jag såg alltid till att min dotter fick mat och kom iväg till skolan. Att ta hand om henne var mitt enda jobb.

Vid 21 års ålder förändrades livet. Hon var på en fest. En kompis skulle dricka en drink som var spetsad med amfetamin. Men av misstag råkade Ann-Kristin dricka ur glaset.

Hon kände ruset i kroppen, blev glad och social.

– Jag blev störtförälskad i amfetaminet, säger hon.

Behövde drogen varje dag

Så bra ville Ann-Kristin må igen. Hon började ta ett gram amfetamin på helgerna när hon festade. I veckodagarna höll hon sig nykter. Till en början tyckte hon sig ha kontroll över knarkandet, men den skulle hon snabbt tappa.

– Jag fyllde kroppen med ett lyckomedel som kroppen har naturligt. När man fyller på utifrån upphör kroppen att producera eget. När man inte fyller på så blir man deprimerad.

Sakta men säkert började hon ta amfetamin även på vardagar. När hon efter ett par år tog drogen varje dag började konsekvenserna dyka upp.

Alla pengar lades på amfetamin. Hon hade inte råd att betala hyran.

– Jag blev snurrig och hade svårt med dagar och tider. Jag missade att lämna in ansökningarna om försörjningsstöd i tid.

Ann-Kristin och dottern sov på soffor hos vänner och släkt i många år. Men 2011 blev situationen ännu värre. Då bodde dottern hos en stödfamilj och Ann-Kristin blev akut hemlös.

– Jag sov i källarförråd. Som hemlös tittar folk på en som om man var en råtta. Man tappar allt människovärde, säger hon.

Foto: PONTUS ORRE
Acko Ankarberg Johansson (KD) Ann-Kristin Sörensen pratade inne i riksdagen innan seminariet.

Ankarberg tog emot

Inne i Sveriges riksdag tar den KD-märkta riksdagsledamoten Acko Ankarberg Johansson emot. Politikern visar vägen in i ett konferensrum som är fullt av folk.

Här inne ska ett seminarium om hemlöshet hållas.

– Det är en besvärande situation för hemlösa idag. Vi har mycket välfärd, ändå tillåter vi att människor hamnar utanför, säger Acko Ankarberg Johansson.

Efter att en forskare från Lunds universitet pratat är det Ann-Kristins tur. Hon tar plats bakom ett träpodium och börjar berätta om sitt liv och fördelarna med modellen ”Bostad först”.

För det var nämligen Bostad först som blev hennes nyckel till ett bättre liv.

Hjälper andra utsatta

År 2012 blev hon erbjuden lägenhet via Bostad först trotts att hon fortfarande missbrukade aktivt. Hon tänkte att det måste finnas en baktanke, men någon sådan fanns inte.

Ann-Kristin flyttade in i en tvåa i Helsingborg. Hon fortsatte att ta droger till år 2016. Då vaknade hon en morgon och kände att det fick räcka med knarket.

– Jag bara pallade inte ta droger den dagen. Sedan pallade jag inte nästa dag heller. Och nu har det gått flera år.

I samma veva fick hon chansen att läsa socialt förändringsarbete på Lunds universitet. Där blev hon till sin stora förvåning lyssnad på av professorer och kursare.

Att ha en röst som räknades gav mersmak.

– Där började mitt engagemang för att hjälpa andra. I dag jobbar jag på ett missbruksboende och stöttar folk. Jag vill visa att det finns ett annat liv.

Foto: PONTUS ORRE
Ann-Kristin Sörensen berättade om sitt liv och fördelarna med Bostad först.

Ska inte spela roll

När Ann-Kristin talar från träpodiet i riksdagen lyssnar politikerna noga. Hon berättar att hon tycker att Bostad först ska bli en strategi för alla kommuner i Sverige.

Hon understryker hur viktigt det är att ha en bostad för att kunna förändra sitt liv.

– Jag vill att det ska vara samma bostadspolitik landet över. Så att det inte skiljer sig för hemlösa beroende på vilken kommun man befinner sig i, säger Ann-Kristin Sörensen.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM