Kim räddade livet på en man på motorvägen

”Alla andra bilar bara blåste förbi, ingen stannade”

Kim Bergkvist, 28, var först på plats när en man blev påkörd av en lastbil.
Han agerade blixtsnabbt, larmade och stannade hos mannen.
– Det värsta var alla bilar som bara blåste förbi olyckan och inte brydde sig ett dugg, säger Kim.

Kim Bergkvist agerade blixtsnabbt när han var först på plats vid en trafikolycka. Han larmade 112 och stannade hos mannen som blivit påkörd av en lastbil.
Kim Bergkvist agerade blixtsnabbt när han var först på plats vid en trafikolycka. Han larmade 112 och stannade hos mannen som blivit påkörd av en lastbil.

Kim Bergkvist från Sundsbruk satt i bilen på väg till jobbet och körde i vanlig ordning i norrgående riktning mot Timrå. Plötsligt fick han syn på något som han aldrig någonsin kommer att glömma.

– Jag hade precis gjort en omkörning och skulle in i högerfil igen när jag ser en lastbil komma körande i motsatt riktning. Plötsligt susade bildelar förbi och när jag tittade till såg jag en människa mot lastbilens front. Det var fruktansvärt, jag kommer aldrig att glömma det, säger Kim Bergkvist.

Kim bromsade kraftigt och körde in mot mitträcket och hamnade sex, sju meter från mannen som blivit påkörd.

– En röd Volvo susade förbi och jag var säker på att den skulle köra på min bil när jag satt i den. Jag fick lite småpanik för mobilen som legat på passagerarsätet flög i golvet när jag bromsade, men jag fick fatt på den och larmade räddningstjänsten samtidigt som jag krånglade mig ur bilen, berättar Kim.

Låg livlös på vägen

Han började veva och vifta med armarna för att varna andra bilister på vägen att något hänt. Kim blev både förvånad och chockad över att så många bara passerade trots att de såg att det hänt en olycka.

Den skadade mannen på vägen såg livlös ut och det var mycket blod på platsen. Kim trodde först att det var försent, att mannen var död, men plötsligt rörde han på sig. Kim såg till att hela tiden finnas vid hans sida när han talade med 112. En kort stund senare var polis på plats och en kvinna med sjukvårdsutbildning.

Han är fortfarande illa berörd av att så många bilister bara körde förbi.

– Det gick ju inte att missa att en lastbil stod stilla och att det låg en livlös människa på vägen, säger Kim.

Kim satte sig i sin bil och fortsatte till jobbet.

– Jag ringde upp en kollega för att berätta att jag var lite sen. Men när jag skulle förklara varför blev jag helt förstörd. Jag tror jag var chockad. Jag började skaka och gråta.

Ett hoppfullt samtal

Mannen som var i 40-årsåldern blev allvarligt skadad och fördes med ambulans till Sundsvalls sjukhus. Kim har tänkt mycket på honom och på lastbilschauffören efter olyckan. En dryg vecka efter olyckan fick Kim ett samtal från mannen. Det var ett hoppfullt och trevligt samtal och mannen berättade att han håller på att återhämta sig bra.

Det är inte första gången Kim Bergkvist är med och räddar en människas liv. 2006 ingrep han tillsammans med två vänner och tog hand om en ung man som tagit för mycket droger. På sjukhuset placerades killen i respirator och överlevde.

– Jag verkar funka i nödsituationer. Jag har alltid reagerat instinktivt vid olyckor eller när någon är i nöd. Jag vet att alla inte reagerar som jag, men jag har svårt att förstår folk som blir som fågelholkar och bara står och tittar, tar bilder eller blåser förbi med sina bilar vid olycksplatser, säger Kim.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE