Pappan: En kamp för att barnen ska få äta sig mätta

Av: Angelica Öhagen

Publicerad:
Pappa Abu Abdulrazzaq Osama Hamsh tillsammans med döttrarna Jana, 4 år och Hala, 3 år.
Foto: Robin Alvarsson/UNHCR
Pappa Abu Abdulrazzaq Osama Hamsh tillsammans med döttrarna Jana, 4 år och Hala, 3 år.

AMMAN. Abu Abdulrazzaq är synskadad efter att ha träffats av granatsplitter i hemstaden Homs.

Familjen tvingades lämna allt och lever nu under svåra förhållanden i Jordanien.

Situationen delas med närmare 700 000 andra syriska flyktingar.

För familjen Osama Hamsh från Syrien är varje dag en kamp för att få ihop tillvaron. De är kommer från staden Homs och flydde över gränsen till Jordanien i juni 2012. Innan kriget drev pappan Abu Abdulrazzaq en egen färgaffär.

– Vi lämnade på grund av säkerhetsläget. Där vi bodde föll det mycket bomber och det var mycket granatsplitter. Jag träffades i ögat. Det var för farligt att vara kvar, så vi bestämde oss för att ta med våra barn och fly, säger Abu Abdulrazzaq Osama Hamsh.

Sedan familjen kom till Jordaniens huvudstad Amman har familjen tvingats flytta flera gånger. Nu bor de i en dyr, kall lägenhet. Föräldrarna sover på tunna madrasser på golvet och de fyra barnen får dela på två gamla sängar. Lägenheten kostar familjen 2 000 kronor per månad.

– Vi bodde tidigare i en mindre, billigare lägenhet, men vi var tvungna att lämna för att fastighetsägaren tyckte att vi var för många i familjen, säger Abu Abdulrazzaq Osama Hamsh.

1 av 2 | Foto: Robin Alvarsson/UNHCR
Jana, 4 år, sover i en av familjens två sängar.

Svårt att få jobb

Precis som för många andra syriska familjer som har varit på flykt i över sju år är bank- och sparkontona nästan helt tomma. Familjen lever under fattigdomsgränsen och det är svårt att få jobb. Föräldrarnas enda fokus är att de större sönerna, 14 och 13 år, ska äta sig mätta så att de kan koncentrera sig i skolan. Och att de yngre döttrarna, 4 och 3 år, ska hålla sig friska.

– Jag har hittat några jobb men på grund av att jag har problem med synen så har jag inte fått jobba kvar. Vår situation är väldigt tuff, säger säger Abu Abdulrazzaq Osama Hamsh.

Mamman Suroor Osama Hamsh lyckas få in lite pengar till familjen genom en matlagninvsverksamhet där hon gör matlådor till sina grannar.

– Jag ser hur min man försöker hitta arbete så att han kan hjälpa till och försörja oss. Till dess så gör jag så mycket jag kan så att mina barn kan leva ett så bra liv som möjligt. Men det är inte lätt, säger hon.

Foto: Sergei Grits/TT
Familjens hemstad Homs är ödelagd.

Familjen Osama Hamsh situation är vanlig för syriska flyktingar i Jordanien. Idag bor drygt 124 000 flyktingar i flyktingläger i landet, och 545 000 flyktingar bor i egna boenden i städer och förorter. Ofta är det dragiga, fuktiga lägenheter eller källare eftersom de inte har råd att bo bättre.

– Min dröm att mina barn ska få växa upp med hopp om en bättre framtid. Jag tror inte att framtiden är här i Jordanien, säger Abu Abdulrazzaq Osama Hamsh.

Svenska Hjältar samlar nu in pengar till förmån för UNHCR, FN:s flyktingorgan. Du kan rädda liv och ge människor på flykt en bättre framtid. Bli månadsgivare till Sverige för UNHCR via autogiro eller genom att SMS:a HJÄLTE till 729 30 (100 kr i månaden).

Publicerad:

LÄS VIDARE