PRESENTERAS AV

Noor var nära att drunkna på semestern – räddades av barnen

SVENSKA HJÄLTAR

”Varje gång man vaknat tidigt på helger och skjutsat till simträning... det var värt det”

Solsemestern höll på att sluta i en mardröm för familjen Noory från Huddinge. Plötsligt sögs pappa Noor Faiz ut av strömmen, och knockades av vågorna.

Då grep hans barn Samir och Shiba, 18 och 20 år gamla, in – och lyckades rädda hans liv.

Nu vill de varna andra för att ge sig ut när vinden ligger på, särskilt runt Medelhavet.

Foto: Andreas Bardell
Samir, pappa Noor Faiz och Shiba Noory.

Följ Svenska Hjältar på Facebook för fler liknande artiklar


Familjen Noory från Huddinge utanför Stockholm är en aktiv familj. I hemmet är både Noor Faiz och barnen Samir, Shiba och deras syskon alla idrottare.

Det var syskonen Samir och Shibas idé att på semesterresan till Alanya, Turkiet, ge sig ut i den ganska kraftiga sjön vid stranden. Föräldrarna ville inte men Samir, som tävlat i simning på elitnivå, var säker.

– Jag har simmat i så höga vågor förut på simläger, säger Samir, som bara två dagar tidigare hade firat sin 18-årsdag med familjen.

Även strömmen var stark, minns syskonen. Lite längre in mot stranden står syskonens pappa Noor Faiz och mamma Soheila men Noor Faiz upplever sjön som väl hård och simmar efter för att få syskonen att komma inåt land igen.

– Jag visste att jag och min syster skulle klara av det. Min pappa har tränat simning många år men han underskattade vågorna, säger Samir.

Som att bli träffad av en tornado

Barnen uppskattar att de hunnit 100 meter ut i vattnet när de ser sin pappa. Noor Faiz har vid det här laget nästan kommit halvvägs ut till syskonen när en kraftig våg slår till honom med full kraft. Han själv minns det som att bli träffad av en tornado.

– Jag känner ett slag, jag tror först att det är något som tar tag i mig, säger Noor Faiz, som tappar all kraft i kroppen.

Sekunder senare kämpar han för att komma upp över ytan. Vågorna uppskattar sonen Samir till minst fem meter höga, och han kämpar för att nå sin pappa i tid. Samtidigt som strömmen sliter honom utåt havs igen, slår vågorna inåt land allt intensivare.

Trots att Samir är både en van simmare och erfaren brottare får han lägga all sin kunskap och styrka för att rädda sin pappa.

– Det gick inte att göra en ”basic” räddningssimning på rygg som man lär sig i skolan, vågorna var för höga och strömmen var så stark. Jag fick simma bakom honom och knuffa honom när strömmen kom och få honom att surfa in med vågorna för att komma närmare stranden, säger Samir.

”Kom fram 3-4 meter – sen tillbaka”

Strategin håller på att lyckas. Men för varje bit de sköljs fram av vågorna, dras de också tillbaka en bit i havet av strömmen.

– Vi kom fram kanske 3-4 meter, och sen tillbaka en meter igen. Men jag fortsatte kriga, jag sa hela tiden till min pappa ”vi kommer klara det här”, säger Samir.

Under tiden har Shiba hunnit in till land för att hämta hjälp. På vägen ner igen tar hon med en luftmadrass att dra upp sin pappa på.

När hon kommer fram har Samir kommit in till midjedjupt vatten, men kampen är än så länge inte över. Vågorna gör det fortsatt svårt att komma hela vägen in.

– Jag och brorsan tog tag i var sin axel och fick upp honom ur vattnet, säger Shiba, som går tredje terminen på läkarlinjen.

Vid det här laget var syskonens pappa helt livlös. Shiba ropar hans namn men får ingen kontakt med sin pappa, och misstänker att han är på väg att hamna i koma. Hon kontrollerar luftvägarna och börjar utföra hjärt lung-räddning, HLR, på stranden.

Kom tillbaka till medvetande

Lyckligtvis fungerar Shibas behandling. Sakta börjar Noor Faiz komma tillbaka till medvetande igen.

– Jag gick in i att jag mest var oroad över att mina systrar skulle bli av med sin pappa och att min mamma skulle bli av med sin man.

Snart släppte dock den första chocken, och händelsen började att landa för både Shiba och brodern Samir.

– Efter att vi såg att allt stämde så öppnade min pappa ögonen började smått prata med oss. Det kändes väldigt skönt, jag minns att jag tänkte att ”jag lyckades vinna över vattnet”, säger Samir.

Även Noor Faiz minns stunden efter att han vaknade.

– Det har varit en stark sak för hela vår familj. Våra ungdomar som gjort så mycket i sina liv. Jag visste inte vad jag skulle göra om jag skulle vara borta från dem, säger Noor Faiz.

En sak ångrar han inte att han gett sina barn.

– Alla gånger man vaknat tidigt på helgmorgnar för att skjutsa barnen från Huddinge till Södertälje för att de ska gå på simträning, det var värt det.

Följ Svenska Hjältar på Instagram!


Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan.

Missa inte galan den 11 december 2017 på Aftonbladet.se och TV4!

ARTIKELN HANDLAR OM

Familj

Simning

Alanya

Medelhavet

Semester