Årets medborgare

Sandra, 28, erbjuder gratis fotvård till hemlösa under jul

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

SVENSKA HJÄLTAR

Fotterapeuten Sandra Nisan, 28, kommer under julen att erbjuda medicinsk fotvård, helt gratis, till hemlösa och äldre som inte har råd att gå själv.

– Jag vill, från mitt hjärta, hjälpa så många jag kan. Alla som har behov är välkomna, vi har inga krav – vi vill bara att de ska komma ut med ett leende på läpparna.

Sandra Nisan, 28, driver Byholmens fotklinik i Vårberg i Stockholm. Under julen kommer hon att erbjuda medicinsk fotvård till hemlösa – alldeles gratis. Även äldre som inte har råd får också komma och få sina fötter fixade gratis.

Det är inte första året som Sandra gör det här, men det är första året som hon går ut offentligt och berättar om det. Inte för att skryta, vilket hon är noga med att påtala, utan för att fler ska få chansen att komma dit och få hjälp.

– Många hemlösas fötter är kaos. De har nageltrång, svamp, långa naglar och svåra förhårdnader. Deras strumpor är ofta håliga, så då ger vi dem två nya par som de får ta med sig.

Fick en annan syn på livet

Sandra Nisan har sjukdomen SLE, en kronisk reumatisk systemsjukdom som kan drabba i stort sett alla organ i kroppen. År 2012 fick hon sitt första skov som satte sig på njurarna. Under två år var hon rullstolsburen och fick genomgå en rad cellgiftsbehandlingar.

– Jag är lyckligt lottad att jag blev frisk och kan gå igen. Jag kände att jag fick en annan syn på livet och ville hjälpa andra. Speciellt under julen, det är så många av oss som tar den för givet medan andra har det så illa.

Hon berättar att hon är född och uppvuxen i Vårberg och känner de flesta. Ibland träffar hon på äldre damer och herrar som kommer fram till henne och ber henne om hjälp att få sina fötter fina.

– De säger ”snälla, kan inte du klippa mina naglar, jag har inte råd att få de fixade”. Och det är ju självklart att jag hjälper dem med det, säger Sandra Nisan.

”Alla som har behov är välkomna”

Inför julens gratis fotvårdsbehandlingar planerar Sandra även att ha påsar med kläder som de hemlösa kan få ta med sig. Hon kommer att ha drop-in tider och även erbjuda fika och massage.

– Jag vill, från mitt hjärta, hjälpa så många jag kan. Alla som har behov är välkomna, vi har inga krav – vi vill bara att de ska komma ut med ett leende på läpparna.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Annons: Tips på Julklappar till julklappsspelet för under 100 kr | Aftonbladet
Publisert:

LÄS VIDARE

Missa inte Svenska Hjältar-galan den 18 december 2019

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Årets medborgare

Vårberg

Stockholm

Hemlösa

Fotvård

Jul

Svenska hjältar