Isolerade äldre fick handskrivna brev och korsord av femteklassare

BROMMA. När posten öppnades på Nockebyhöjdens vård- och omsorgsboende fick de äldre en överraskning de inte väntat sig.
– Det var flera jättefina handskrivna brev fyllda av glädje. Precis vad våra boende behöver i den här tunga tiden, säger avdelningschefen Dinka Bilic.

Ett av de färgglada breven är skrivna av en tjej som berättar att hon ridit på en islandshäst. Hon frågar om läsaren har ridit på en häst någon gång och hur det var? En annan elev berättar om den grekiska mytologin de läser om i skolan och ytterligare en elev har gjort ett helt eget korsord med kluriga frågor.

– Det är så mycket kärlek och nyfikenhet. Breven kommer med nya perspektiv och hjälper oss och de äldre att hitta samtalsämnen och berättelser, säger Dinka Bilic som är avdelningschef.

Ett korsord som en av eleverna har gjort.
Ett korsord som en av eleverna har gjort.

Barnen som skrivit breven går i årskurs fem på Drottningholmsskolan som ligger i närheten av boendet. Det var läraren Annika Sandström som tog initiativet.

– Jag har många elever som inte kommer att kunna hälsa på sina äldre släktingar nu i påsk som planerat nu och då tänkte jag att vi skulle öva på att skriva brev till dem. Så vi använde en svensklektion till att skriva brev först till en anhörig och sen till en person man inte känner.

Det blev en mycket uppskattad och lärorik lektion. Annika berättade om hur man kan tänka när man skriver ett brev till någon man inte känner, och som kanske har problem med minnet.

– De fick berätta om något som gör dem glada, något ur deras vardag.. Sen sa jag att de gärna fick ställa frågor, så att de äldre får något att tänka på. Det här var ett bra tillfälle för eleverna att fundera över vad de skulle vilja fråga den äldre generationen.

Gjort kopior till alla äldre

På boendet har just frågorna varit extra uppskattade, och korsordet.

– Vi har gjort kopior på korsordet och delat ut till de boende på alla avdelningar, så att alla kan få möjlighet att göra det, säger Dinka Bilic.

De övriga breven är uppsatta på boendets aktivitetstavla så att den som vill kan ta med sig ett brev och läsa.

– Det var tur att breven kom för nu när alla aktiviteter är inställda på grund av viruset såg det så ledsamt ut på tavlan. Nu är den fin igen med alla brev och teckningar. Många har stannat till och läst nu på morgonen.

Den tomma aktivitetstavlan på boendet är fylld av vackra teckningar och brev från barnen.
Den tomma aktivitetstavlan på boendet är fylld av vackra teckningar och brev från barnen.

Hoppas fler skolor tar efter

Personalen kommer att använda sig av breven på olika sätt framöver.

– Vi kommer att se till så att eleverna kan få svar på sina frågor. Vi ska hjälpa några av våra boende att skriva brev tillbaka.

Läraren Annika Sandström berättar att eleverna ser fram emot svar, och att hon hoppas att de kan hitta fler sätt att sprida glädje till de äldre framöver.

– Om de kommer behöva sitta isolerade i flera veckor till tänker jag att vi kanske skulle kunna gå och sjunga för dem utanför boendet till exempel, säger hon.

Läraren Annika Sandström ligger bakom initiativet.
Läraren Annika Sandström ligger bakom initiativet.
Bland breven fanns flera vackra teckningar.
Bland breven fanns flera vackra teckningar.

Dinka Bilic säger att alla former av glädje och uppmuntran för de äldre tacksamt tas emot.

– Vi gör allt vi kan här inne för att de boende inte ska känna av den tunga situationen ute i samhället. Vi undviker att samla dem i grupp men bakar och har lässtunder och samtalsstunder. Personalen är fantastisk och gör det lilla extra.

För att möjliggöra kontakt med släktingar har boendet köpt in en surfplatta till varje våning.

– Videosamtalen har blivit väldigt uppskattade för att ha kontakt med anhöriga. Men just handskrivna brev, det är något väldigt fint och kärleksfullt med det. Jag hoppas att fler skolor tar efter för det ger så mycket glädje, säger Dinka Bilic.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Svenska Hjältars nyhetsbrev

Nyhetsbrevet för dig som inte vill missa några goda nyheter eller att läsa om alla fantastiska Svenska Hjältar.