Årets Livräddare

PRESENTERAS AV

Efter sprängdådet i Linköping – nu prisas blåljuspersonalen

avAngelica Öhagen

Publicerad:
Uppdaterad:

Under räddningsinsatsen efter sprängdådet i Linköping den 7 juni förra året bar flera av blåljuspersonalen kroppskameror.

I samband med utdelningen av 112-priset släpper nu SOS Alarm bilderna.

– Det var overkligt det som mötte oss, lite som en krigszon, säger Angelica Axelsson, gruppchef på polisen i Linköping.

Morgonen den 7 juni 2019 vaknade Linköpings invånare av en kraftig explosion. En bomb hade detonerat på Ådalagatan och hundratals tvingades fly sina hem. Angelica Axelsson som är gruppchef på polisen i Linköping var en av de första som kom till platsen.

– Det var glassplitter överallt och det låg virke och husrester längst med hela Hamngatan. Människorna vi mötte var chockade och ledsna, och flera blödde från ansiktet på grund av glassplittret. Det var overkligt, lite som en krigszon.

Ulf Kron, yttre befäl vid räddningstjänsten Östra Götaland, var också snabbt på platsen.

– Mina första tankar var att det som väntade oss var många allvarligt skadade och döda människor. Flera som spontanevakuerat satt utanför och blödde.

Foto: CAROLINA BYRMO
Förödelsen var stor i kvarteret runt Ådalagatan.

Största sprängdådet i Sverige

Linköpings universitetssjukhus gick upp i katastrofläge, den högsta nivån vid allvarliga händelser, vilket aldrig tidigare har hänt i Östergötland. Omkring Ådalagatan spärrades flera kvarter av. Polisen gjorde en bedömning om risken för en ny explosion, och räddningstjänsten kontrollerade rasrisken i den värst drabbade fastigheten.

– När vi tog beslut om att gå in var det mirakulöst så att det inte alls var så många skadade som vi hade trott, säger Ulf Kron.

Ett tjugotal personer var lindrigt skadade, och två personer blev inlagda på sjukhus för fortsatt vård. Sprängdådet på Ådalagatan är ett av de värsta som skett i Sverige. Många tvingades fly sina hem vid explosionen, och det dröjer fortfarande innan de kan flytta tillbaka.

– 131 av lägenheterna blev ju en brottsplats, säger vd:n för det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden som ordnade evakueringsbostäder till alla som behövde.

Foto: SOS Alarm
På videoklippen från blåljuspersonalen kan man följa det dramatiska räddningsarbetet.

Tilldelas 112-priset

Nu hyllas polisen, räddningstjänsten, ambulanssjukvården och Stångåstaden för sitt arbete i samband med sprängdådet. De tilldelas 112-priset 2020 med motivering ”Insatsen präglades av en fin samverkan mellan professionella aktörer och civilsamhället, men också av empati och en vilja att hjälpa till utöver det vanliga”.

– Vi har ju övat på liknande situationer, men det går inte att föreställa sig förrän man är där på plats hur det ska bli. Jag tycker att det är imponerande att se hur vi alla löste det med stort fokus och behöll lugnet trots den kaosartade situationen, säger Angelica Axelsson från Polisen.

– Att öva ihop olika aktörer tillsammans är något vi skulle behöva göra ännu mer för det går alltid att bli bättre, säger Ulf Kron.

För Stångåstaden pågår arbetet efter sprängdådet fortfarande för fullt. Först i oktober i år väntas boende kunna flytta tillbaka in i de 37 svårast skadade lägenheterna igen.

Foto: CAROLINA BYRMO
5 tips som räddar liv 00:36

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad: