Årets Livräddare

PRESENTERAS AV

Kattungen Turis hittades brännskadad och torterad

Varning för starka bilder

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Den fem veckor gamla kattungen hittades, nedkyld, torterad och brännskadad jamandes i en buske. Marie Turunen har tagit hand om kattungen som har fått namnet Turis och det har varit många vändor till veterinären.

– Mest troligt är att någon lekt med en cigarett och bränt av öron och svans på den.

Det var den 3 juni som Marie Turunens dotter Sofia hörde ett ynkligt jamande från en buske utanför hennes bostad i Angered i Göteborg. Där satt en fem veckor gammal kattunge nerkyld med brännskador på svans, öron och runt nosen.

– Hon berättade att jamandet lät så hjärtskärande och att kattungen var väldigt medtagen, säger Marie.

Sofia som redan har fyra katter lämnade över kattungen, som fick namnet Turis, till sin mamma som genast åkte till veterinären. Marie tyckte att det såg ut som om någon tänt eld på kattungen och klippt av öronen.

1 av 4

Bränt av öronen med en cigarett

– Men veterinären sa att i så fall hade all päls varit borta. Mer troligt är att någon lekt med en cigarett och bränt av öron och svans på den.

När såren blivit rengjorda fick Marie Turunen ta hem Turis. Hon fick rådet att bada henne med ett speciellt schampo.

– Men när jag gjorde det så såg jag hur hela örat släppte och jag fick en chock. Hon började skaka i hela kroppen, så vi åkte direkt till veterinären igen.

Har fått en egen Facebook-sida

Efter flera turer hos veterinären börjar Turis nu bli återställd. Det har varit en dyr historia och för att klara det hjälpte hennes döttrar henne att starta en insamling via Facebook. Kattungen Turis har en egen sida som heter ”Katten Turis kamp”.

– Vi har uppdaterat sidan sedan dag ett och kommer att fortsätta med det. De donerade pengarna har gått till Turis vård och nu har vi sagt stopp, eftersom vi fått in det vi behöver, vi är evigt tacksamma.

1 av 2

Polisanmälde händelsen

Marie Turunen har polisanmält händelsen. Hon berättar att hon är helt övertygad att det är en människa som gjort det här.

– Usch, att det finns folk som gör så här, det är så fruktansvärt.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

Publicerad:

LÄS VIDARE