PRESENTERAS AV

Stoppade tjuvarna – med sin traktor

Foto: Privat
Kjell stoppade tjuvarna med sin traktor.
SVENSKA HJÄLTAR

När Kjell Eklunds granne hade inbrott var han snabbt på plats för att stoppa tjuvarna, skriver Jönköpings-Posten.

– Hade jag kommit en minut senare hade de hunnit i väg, säger han till Aftonbladet.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Lantbrukaren Kjell Eklund, från Ölmstad i Jönköpings kommun, var i ladugården på torsdagseftermiddagen när hans granne ringde.

Grannen, som har ett fritidshus vid Kjell, såg på sina övervakningskameror att två oinbjudna gäster befann sig i stugan. De var i full färd att bära ut hans saker och lasta i en bil. Det var då som Kjell fick en idé.

– Jag kom på att jag skulle åka och ställa traktorn på vägen från stugan.

”De tog sats”

Sagt och gjort. Kjell parkerade sin traktor tvärs över vägen, och började gå tillbaka till sin ladugård. I samma stund kom tjuvarna körandes.

– De försökte forcera traktorn. De ropade ”hallå, hallå!” för de ville att jag skulle flytta på den. Men jag fortsatte att gå mot ladugården för jag ville inte konfronteras med dem, säger han och fortsätter:

– De tog sats mot den men kom nog på att det är omöjligt att flytta traktorn med bilen. De förväntade sig nog inte det här. Hade jag kommit en minut senare hade de hunnit iväg.

Var inte rädd

Efter några minuter var polisen på plats. Då hade tjuvarna försökt att köra genom skogen, vilket var omöjligt. De hade istället lämnat bilen för att springa – men förgäves. Polisen grep dem snabbt, vilket även Jönköpings-Posten skriver.

– Jag vill lyfta polisens insats. De gjorde ett jättesnabbt och strålande jobb.

Kjell var aldrig rädd under sin insats.

– Jag visste att polisen skulle komma, det hade varit ett annat läge om man fått konfrontera dem i huset.

Och sommargrannen ska vara lycklig över att han fick behålla sina grejer.

– Det är viktigt att man samverkar när man bor så här. Och att de som bor och jobbar på landet håller koll på vad det är för folk som rör sig här. Jag har själv drabbats av inbrott, man känner sig otrygg efteråt. Det är hemskt, säger Kjell Eklund.

ARTIKELN HANDLAR OM